Search
Close this search box.

Vlaanderen maakt zich op voor grote frequentieswitch

Bijna een jaar nadat in Nederland de FM-band flink overhoop werd gehaald, maakt nu ook België zich op voor de grote frequentiewisseling. Vanaf komende donderdag (27 mei) klokslag twaalf uur zullen de diverse commerciële radiostations in Vlaanderen hun nieuwe zenders in gebruik nemen.

Een typisch kenmerk van België is de tweestrijd tussen Vlaanderen en Wallonië. Dat is niet alleen op het gebied van taal, maar ook op gebied van radiofrequenties. Vandaar dat Vlaanderen en Wallonië beiden hun eigen frequentieplannen hebben. In het verleden heeft dat al regelmatig tot problemen geleid. Stations die met 0.1 a 0.2 Mhz verschil op enkele kilometers van elkaar vandaan uitzonden.

De vraag is nog maar of dit met de nieuwe frequentieplannen tot het verleden gaat behoren. Vooralsnog gaat Vlaanderen voorop met het inwerking stellen van de nieuwe frequenties. In Wallonië staat het frequentieplan namelijk nog onder grote druk. Zeker nu de nieuwszender BFM protest heeft ingediend. De Raad van State heeft inmiddels het Waals frequentieplan opgeschort.
 
Met de herindeling van de Vlaamse ether komt ook het radiolandschap er anders uit te zien. Allereerst moet vermeld worden dat de VRT niet meedoet met de herverdeling, zij blijven de beste frequenties in handen houden. Daarnaast blijven de twee landelijke commerciële stations (Q-Music en 4FM). Zij krijgen wel andere frequenties waardoor het ontvangst flink verbeterd zal worden. Het hitgevoelige Q zal haar huidige 29 frequenties inleveren en krijgt er 16 voor terug. Hiervan blijven er vijf hetzelfde. Jaren 80 klassieker 4FM levert haar 19 frequenties in en krijgt er 27 voor terug. Een aantal frequenties hiervan komen bij Q vandaan. Beide stations zullen in heel Vlaanderen te ontvangen zijn en kunnen ze hun opmars voortzetten.

Nieuw in het Vlaamse radiolandschap zullen de vijf provinciale commerciële radiostations zijn voor elke provincie n. Voor Brabant en Brussel wordt dat Radio B+b (werktitel), voor Oost-Vlaanderen Radio OVL en voor de provincie Antwerpen Radio Antwerpen 1. De ketens Mango en FM Limburg worden opgewaardeerd tot provinciale stations voor respectievelijk West-Vlaanderen en Limburg. Manga heeft aangekondigd dat zij op 29 mei met de officiële uitzendingen zal starten. Sinds februari loopt de nieuwsredactie al warm en verzorgd het al nieuwsuitzendingen via de huidige frequenties. FM Limburg zal in september met haar officiële uitzendingen starten.

Naast landelijke en regionale stations kent België ook nog lokale radio. Deze is eigenlijk in twee delen gesplitst: de zogenoemde ketenradio en de gewone onafhankelijke zenders. Ketenradio’s zijn stations die grotendeels hetzelfde (landelijke) programma uitzenden. Dit terwijl de gewone lokale stations de hele dag door een eigen programma (grotendeels non-stop) aanbieden. Door het vormen van een keten ontstaan stations met een flink (soms bijna landelijk) bereik. Een groot aantal lokale stations verliezen op 26 mei hun uitzendlicentie aangezien het aantal lokale stations wordt teruggebracht tot 294.

Dit heeft zowel gevolgen voor de ketenradio’s als de overige lokale stations.

Radio Contact, verreweg de grootste keten, blijft in een groot deel van Vlaanderen te ontvangen. Echter het jonge zusje van de Dolfijn, Contact 2, verliest flink wat frequenties. Het is daarom niet uitgesloten dat laatst genoemde haar uitzendingen op termijn staakt. Voor Topradio, dat voornamelijk actief is in Oost- en West-Vlaanderen, verandert er weinig. Hetzelfde geldt voor C-Dance, Maeva FM, en Cool FM.

Een overzicht van de nieuwe frequenties is te vinden op Radioinvlaanderen.info. [R.S.]

Gerelateerde berichten