Zoek
Sluit dit zoekvak.

Digitenne: alsof je naar een slechte dvd kijkt

Je hebt kabel-tv, satelliet-tv en nu is er ook Digitenne. Digitale televisie met een antenne, die de zenders gewoon uit te lucht plukt.

Een uitleg. Gewone televisiesignalen via de antenne, en in Nederland voor het grootste deel via de kabel, gaan analoog naar de kijkers. Voor elk tv-station heb je een aparte zender nodig, die beeld en geluid via een zogenoemde draaggolf of frequentie de wereld in stuurt. Bij het digitaal verzenden van beeld en geluid hoeft dat niet. De golfsignalen van beeld en geluid van elk tv-station worden als het ware in stukjes gehakt en vertaald in een digitaal signaal bestaande uit nullen en enen. Deze kun je allemaal achter elkaar zetten en via één frequentie uitzenden. Dat bespaart heel wat zenders.

Digitenne maakt gebruik van deze techniek. Het bedrijf is een initiatief van NOZEMA (de eigenaar van de zendmasten in Nederland), KPN (de telefoonmaatschappij), NOB (het televisiebedrijf), en de publieke en commerciële omroepen verenigd in Cahanoves Beheer. in totaal zijn er 24 televisiezenders en zestien radiozenders te ontvangen. Allemaal digitaal.

Nadelen
Dat laatste heeft zijn voordelen, maar ook nogal wat nadelen. Het belangrijkste voordeel, minder zenders voor verschillende kanalen is al genoemd. Nadeel is echter het verlies aan kwaliteit. Je kunt nu eenmaal niet alle analoge signalen zoals deze in de natuur voorkomen zó in nullen en enen vertalen dat er geen gegevens verloren gaan.

Je verliest dus kwaliteit als je teveel programma’s tegelijk de ether in stuurt. Bij Digitenne is dat heel goed te merken. De reclame rept dan wel van dvd-kwaliteit, maar daarin zijn al heel wat verschillen. Vergelijk een dvd van je eigen digitale videocamera maar eens met met een echte film. Of kijk naar het verschil tussen een dvd waar een uur film op staat met één waarop drie of vier uur staat.

Dat komt onder meer door het comprimeren. De zogenoemde mpeg-techniek die behalve voor geluid (mp3) ook voor beeld (mpeg2) kan worden gebruikt is gebaseerd op het verzamelen van gegevens die op elkaar lijken. Bijvoorbeeld een groene grasmat, die in werkelijkheid uit duizenden verschillende kleuren groen bestaat wordt door de digitale techniek vertaald in één kleur groen, die het dichtst bij het origineel zit. Als je daarna de punten of pixels waaruit het dvd-beeld bestaat (720 bij 576) in één code onderbrengt scheelt dat heel wat nullen en enen. En als je dat doet voor de punten die in achtereenvolgende beelden gelijk blijven levert dat nog meer op.

De kwaliteit van de beelden holt natuurlijk achteruit. Vergelijk maar eens een krantenfoto en een foto in een glossy tijdschrift. Als je van afstand kijkt valt het nog mee, maar als je wat dichterbij kijkt zie je in kranten al snel de verschillende punten waaruit het beeld is opgebouwd. Voor het tijdschrift heb je soms zelfs een vergrootglas nodig. Toch krijg je in beide gevallen een goede indruk van wat er te zien is. Daar zorgen ogen en hersenen voor. Maar het kijkt en luistert nu eenmaal plezieriger als de kwaliteit hoog is.

Digitenne lijkt dan ook vooral bestemd voor plaatsen waar je niet de beschikking hebt over een kabelaansluiting. Dus op de camping en het tuinhuisje of in een kamer waarnaar je geen kabel wilt trekken. Je krijgt onder meer de publieke omroep, de commerciëlen, buitenlandse nieuwszenders en educatieve zenders. TV Rijnmond ontbreekt nog. Tegen een extra vergoeding kun je films en sport kijken via Canal +.

Landelijk ontvangst ?
Het signaal is nog niet overal in Nederland te ontvangen. Sinds kort wel in de regio Rotterdam. Voorwaarde is wel dat je de zender storingsvrij kunt ontvangen. Bij gewone televisie krijg je bij slechte ontvangst ruis in beeld, maar kun je nog steeds iets zien. Bij digitale televisie krijg je niets te zien of een (stilstaand) beeld met blokjes en knetterende geluiden.

Hoge Kosten
Je hebt er ook nog een speciale digitale ontvanger voor nodig, die je apart moet aanschaffen. Per maand ben je voor één toestel ongeveer negen euro kwijt. Voor het tweede en elk volgende toestel in huis moet je extra betalen. Bevalt het niet, dan kun je er binnen tien dagen vanaf. [Rotterdamsdagblad/Radio.NL]

Gerelateerde berichten