Zoek
Sluit dit zoekvak.

Kritiek programmamakers op omroepbestel

Bij de uitreiking van de prijzen van de Stichting Nipkow, donderdag, uitte radio- en televisiemakers veel kritiek op het bestel van publieke en commerciële omroepen. Het publieke bestel is ‘een knekelhuisconstructie’, de commerciële zenders verloochenen hun maatschappelijke functie.

Gastspreker Ad van Liempt beet voor de uitreiking de spits af. Jonge, talentvolle journalisten en programmamakers stellen zich ‘risicomijdend’ op, omdat ze tijdelijke contracten krijgen bij de publieke omroepen en dus, om een nieuwe aanstelling zeker te stellen, zich volgzaam opstellen. “Zonder zelfvertrouwen worden het echter nooit goede programmamakers”, zegt Van Liempt.

In de daaropvolgende dankwoorden gebruikten de winnaars van de prijzen hun spreektijd om het televisiebestel te hekelen. De publieke omroepen besteden onder druk van bezuinigingen al het geld aan de avondprogramma’s en verwaarlozen ontbijt- en lunchtijdprogramma’s. De commerciële zenders bezuinigen op de maatschappelijke functie van televisie, ’terwijl televisie toch een te mooi medium is om alleen ‘junk food’ mee op te dienen’.

“De NOS-bestuurders hebben geen durf, zoals vroeger,” zei Theo Reitsma, winnaar van de Ere Nipkowschijf, een oeuvreprijs voor televisiemakers. “Gooi de zenderprogrammering open, besteed voortaan elke avond de ‘prime time’ van Nederland 3 aan Irak.”

Rob Muntz, winnaar van de Zilveren Reismicrofoon met De Inburger King, gebruikte zijn spreektijd om het Hilversumse wereldje belachelijk te maken. “Eerst werd ik bij alle zenders uitgespuwd, nu ben ik blij dat ik mijn naam heb gezuiverd en weer bij die warme Hilversumse familie hoor.”

De jury van de Stichting Nipkow bestaat uit televisierecensenten. Ze reikten verder de Zilveren Nipkowschijf uit aan het televisieprogramma Papaul. De Ere Reismicrofoon ging naar Henk van Hoorn, radiojournalist voor Met het oog op morgen. Een nieuwe prijs werd ingesteld voor omroepbezigheden op internet, de Zilveren Prichetprijs. Deze ging naar Omroep.nl/Geschiedenis. [Novum/Radio.NL]

Gerelateerde berichten