Zoek
Sluit dit zoekvak.

Luistercijfers USA

Afgelopen week werden de nieuwe luistercijfers van de Verenigde Staten gepubliceerd. Radio.NL maakte een rondje door de staten en zet de belangrijkste radiomarkten en de opvallendste veranderingen op een rijtje.

New York
In de Big Apple blijft 106.7 Lite FM , zeg maar de gepresenteerde Sky radio van New York, aan de top staan met een marktaandeel van 5.9%. Het station wist afgelopen periode iets te winnen, maar zag het marktaandeel het afgelopen jaar bijna een procent dalen. Dat een groot deel van de New Yorkse bevolking hispanic of zwart is blijkt voornamelijk uit de nummers twee, drie en vijf.

Op twee staat het Spaanse La Mega 97.9 (5,4%). Het station zag haar marktaandeel met een half procent stijgen en heroverde de tweede plek. Dit ging ten koste van 98.7 Kiss FM. Het Urban station zag haar marktaandeel licht dalen. Het wereldberoemde hitstation Z100 heeft de vierde positie in handen en plek vijf is voor Hot 97.

De Top 5 op een rij:
1.       106.7 Lite FM         (WLTW-FM – AC)                   5,9% (+0,1%)
2.       La Mega 97.9        (WSKQ-FM – Tropical)            5,4% (+0,5%)
3.       98.7 Kiss FM          (WRKS-FM Urban AC)            5,2% (-0,2%)
4.       Z100                      (WHTZ-FM CHR/Pop)             4,6% (-0,1%)
5.       Hot 97                    (WQHT-FM CHR/Rhytmic)      4,3% (+0,1%)


Los Angeles

Terwijl New York voor lite hits gaat, gaat LA voor de Blazin Hip Hop and R&B van Power 106. Het station staat steevast aan de top met een marktaandeel van 5,1%. Afgelopen zomer was daar bijna verandering in gekomen. Het alternatieve KROQ 106.7 was Power tot op een tiende procent genaderd. Nu staat KROQ op plaats twee met 4,4% marktaandeel.
Op drie staat het talkstation 640 KFI met 4,0%, gevolgd door het Spaanstalige station 97.9 La Raza en, het eveneens Spaanstalige, KLVE 107.5. KIIS FM heeft de top 5 moeten verlaten en staat nu op 8. Het hitstation zag haar marktaandeel na het vertrek van ochtendjock Rick Dees met bijna een halve procent dalen.

De Top 5 op een rij:
1.       Power 106 FM        (KPWR-FM CHR/Rhytmic)      5,1% (+0,1%)
2.       KROQ 106.7           (KROQ-FM Alternative)         4,4% (+0,3%)
3.       640 KFI                  (KFI-AM Talk)                        4,0% (+0,1%)
4.       97.9 La Raza          (KLAX-FM Reg. Mex.) 3,9%  (+0,9%)
5.       KLVE 107.5            (KLVE-FM Spanish AC)          3,7% (+0,1%)


Chicago

De op twee na grootste radiomarkt in de States is Chicago. En ook deze stad levert weer een heel ander luisterbeeld op. WGCI 107.5, 1 for Hip-Hop and R&B, deelt hier de eerste plek met het nieuws-/talkstation WGN. Beide stations behalen een marktaandeel van 5,8%. Ook op de stations die plaats drie en vier bezetten wordt veel gesproken. Op drie staat Newstalk 890 WLS, gevolgd door WBBM Newsradio. Plek vijf is voor het hitgevoelige B96.3.

De Top 5 op een rij:
1. WGCI 107.5              (WGCI-FM Urban)                  5,8% (+0,2%)
1. WGN                        (WGN News/Talk)                   5,8% (–)
3. Newstalk 890 WLS   (WLS-AM News/Talk)             4,8% (+0,3%)
4. WBBM Newsradio     (WBBM-AM News)                  4,7% (-0,2%)
5. B96.3                       (WBBM-FM CHR/Rhythmic)      3,9% (-0,1%)

Ter afsluiting nog een kort overzicht van andere grote steden. In San Francisco staat de nieuws- en talkzender KGO aan top. Ook in Boston kiest het grote deel voor nieuws met WBZ. In Philadelphia staat het Urban georiënteerde WDAS 105.3 op 1.
In San Diego wist het praatstation KFMB van de vierde naar de eerste plek op te rukken. Voormalig nummer 1, Newsradio KOGO, zakte naar de vierde plek. Tenslotte Washington: Ook hier viert R&B en Hip-Hip hoog tij, want WPGC blijft hier op nummer 1 staan. [R.S.]

Gerelateerde berichten