Zoek
Sluit dit zoekvak.

Radio Yorin maakt nieuwe start

Radiozender Yorin maakte maandag een nieuwe start onder aanvoering van de diskjockeys Rob Stenders en Robert Jensen. Binnen de kortste keren wil het station flink meer luisteraars gaan trekken dan de schamele drie procent marktaandeel van nu. „Het zal zeker een jaar duren voordat je echt het effect ziet“, aldus Jensen. Het meest gehoorde woord onder de dj’s is ‘vrijheid’. Ze mogen doen wat ze willen. De vrije geest moet gaan overheersen bij Yorin.

Om dat te bereiken, zijn naast Stenders en Jensen nog een batterij dj’s aangesteld. Zo komt Henk Westbroek na de zomer en beginnen deze week de jonge nieuwkomers Maurice Verschuuren, Timo Kamst, Frank Dane, Timur en Mark Labrand. In het weekeinde gaat Gijs Staverman door met plaatjes draaien.

Inhoudelijk maakt Yorin ook een draai. De zender gaat vooral rock- en popmuziek uitzenden afgewisseld met hits uit de jaren ’80 en ’90. De hitlijsten negeert Yorin, behalve op zaterdag als de Pepsi-chart wordt uitgezonden. Lijkt Yorin daarmee niet erg op Radio 3FM? Robert Jensen: „Nee. Misschien wat Radio 3FM een aantal jaren geleden had en wij gaan het dan beter doen. 3FM is nu toch vooral een rommeltje.“

’s Ochtends om zes uur trapt Rob Stenders af bij Yorin, voorheen was hij actief bij Radio 3FM. Stenders: „Ik blijf grofweg hetzelfde doen als bij de Vara. Ik ben wie ik ben. Ik hoef geen rare fratsen uit te halen om bij Yorin te werken. Wel ga ik wat andere muziek draaien. Muziek die ik leuk vind. Een ouderwets concept. Dat geef ik toe. Ik was de laatste weken vrij en heb eens naar de radio geluisterd. Iedereen draait dezelfde muziek. Dat moet ik dus maar niet doen. Ik laat me niet meer gek maken door de waan van de hitparade. Het gaat voortaan om het plaatje en niet om de artiest. Als Britney Spears een leuke plaat maakt, draai ik die ook.“

Voordat hij de overstap naar Yorin maakte, heeft hij eens goed in de spiegel gekeken. „Ik heb wat met de Vara. Maar als iemand je een baan aanbiedt met alle vrijheid, dat contractueel vastlegt en je meer betaalt, dan is dat wel heel aantrekkelijk. Bij de Vara had ik één baas en die had weer ’n baas bij Radio 3FM en daar waren nog eens twintig baasjes. Bij Yorin is het veel simpeler. Ik kon dus geen reden bedenken om het niet te doen.“ Bij Yorin wil Stenders voorop blijven lopen. „Ik ben nu bijvoorbeeld erg enthousiast over een ballad van een Nederlandse band. Dan denk ik ‘die moet ik maar eens helpen’ en dan draai ik die honderd keer of zo. Nee, niet twee keer, dan kun je het missen.“

De eerste weken van zijn programma presenteert hij vanuit Portugal. „Ik houd van voetbal. Ik heb mijn leven lang met een jaloerse blik naar Kees Jansma gekeken. Zo van: ‘jij hebt een leuk leven’.“

Ben je jaloers op Jansma die probeert een vraag te stellen aan knullen van twintig jaar? „Dat zie je ook bij ‘Villa BvD’. Achter zo’n hekje staan bij de training en wachten tot de spelers voorbij komen. Dat vind ik inderdaad treurig. Dat ga ik niet doen. Daar heb ik Margreet van Gils voor. Zij gaat naar de trainingen en de persconferenties.“

In de avond is het Robert Jensen die de luisteraars moet trekken. Hij vertrok krap een jaar geleden van Yorin naar Noordzee FM en keerde onlangs terug als dj én creatief directeur. „Noordzee past niet bij mij. Het is ook een hele andere zender geworden dan ik dacht, meer een Sky Radio. En het beleid zwalkt wat.

Nu gooien ze het weer op bekende Nederlanders en entertainment. Ik zag het gewoon niet meer. Fons van Westerloo was toen net naar de HMG overgestapt en ik zat, totaal toeval, naast hem in het vliegtuig. We hebben een goed gesprek gehad over radio en ik had daar vertrouwen in.“ Bij Yorin gaat ook Jensen ongeveer hetzelfde doen als bij Noordzee, zeg maar de radioversie van zijn tv-show. „Maar de rem gaat er af. Bij Noordzee hield ik me toch een beetje in. Dat is nu voorbij.“ [bndestem/Radio.NL]

Gerelateerde berichten