Headlines uit de krant: maandag 12 juli

Omrop Fryslân mag tot de oudste regionale omroepen in Nederland behoren, de zender is ook één van de modernste. Met nauw samenwerkende redacties en state of the art techniek, inclusief eigen radio- en tv-wagens. Wars van zelfgenoegzaamheid staat er een hechte organisatie die programma´s wil maken die er toe doen, en daar zou Hilversum nog best wat van kunnen leren.

De oorsprong van Omrop Fryslân gaat terug tot 1946, toen de Regionale Omroep Noord voor Friesland, Groningen en Drenthe werd opgericht. Bijna zestig jaar later is het een volwassen zender, die niet alleen op de radio te horen is, maar ook zeshonderd uur televisie per jaar maakt en op internet actief is. Lees verder 

Moord
De hoofdredacteur van de Russische versie van het tijdschrift Forbes, Paul Klebnikov, is vrijdagavond in de buurt van zijn kantoor in Moskou doodgeschoten. Dat heeft het tijdschrift vrijdag bevestigd. Volgens de Moskouse politie werd Klebnikov (41) door vier kogels geraakt en overleed hij in een ambulance. Omdat er kogels van twee verschillende kalibers gevonden zijn, is de aanslag waarschijnlijk door minstens twee personen gepleegd. Lees verder

Oor
Het stakingsconflict tussen de NTG – uitgever van onder andere Oor, Aloha en Jazz – en zijn freelancers is nog hoger opgelopen. De uitgever eist dat de freelancers een betalingstermijn van negentig dagen accepteren. Zo niet, dan wordt ‘de stekker er uit getrokken’.  Lees verder

Publieke omroep
In Den Haag ontstaat steeds meer weerstand tegen de wijze waarop de Publieke Omroep aan het bezuinigen is. Waar de opdracht was om in te grijpen in de ‘baasjescultuur’, lijkt het er nu op dat de bezuinigingen worden afgewenteld op programmamakers en ervaren freelancers. ‘Als het zo doorgaat, accepteren we de omroepbegroting niet. En dan is er op 1 januari geen geld’, zegt D66-kamerlid Bert Bakker. ‘Ik ben bereid zo ver te gaan.’ Lees verder

Film
In je luie stoel op internet een film kiezen die daarna ook meteen begint op je televisie. Vanaf volgend jaar moet dat voor alle Nederlanders mogelijk zijn. Het bedrijf Video Vision is in Eindhoven een proef gestart met deze vorm van movie-on-demand, en wil dit vanaf volgend jaar in het hele land aanbieden. Het bedrijf heeft op internet een databank met films beschikbaar. Na registratie (gratis) en betaling via internet van 3 euro kan de consument met breedbandverbinding onmiddellijk de gewenste film bekijken. Dat kan op televisie, dankzij een snoertje tussen de computer en de tv. De film blijft 48 uur beschikbaar voor de ‘huurder’. Voor- en achteruit spoelen, opnieuw bekijken en stopzetten voor een plaspauze: het is allemaal mogelijk. Lees verder

Film
Een op de vier internetgebruikers heeft al eens gratis een film via internet gedownload. De Amerikaanse filmindustrie schat dat er maandelijks 2,6 miljard filmbestanden illegaal worden uitgewisseld. Dat blijkt uit een gisteren gepubliceerd onderzoek van de MPAA, de vertegenwoordiger van de Amerikaanse filmindustrie. De organisatie poogt inzicht te krijgen in hoeveel geld het verliest door het illegaal uitwisselen van films via internet. Uit een onderzoek onder 3.600 internetters in 8 landen blijkt 17 procent minder naar de film te gaan en zegt 26 procent minder vaak DVD’s te kopen. Lees verder

Krant
De Hollandse Dagbladcombinatie (HDC) schrapt nog eens honderd voltijdsbanen. De arbeidsplaatsen verdwijnen de komende jaren. Dat heeft de onderneming donderdag bevestigd. Eerder maakte de uitgeverij, een dochter van De Telegraaf, al bekend 180 banen te schrappen. Lees verder

Gerelateerde berichten