Headlines uit de krant: vrijdag 30 juli

Het Agentschap Telecom van het Ministerie van Economische Zaken in Groningen wil weten waarom etherpiraten telkens opnieuw illegale radiozenders opzetten. Daarom begint de dienst, die etherpiraterij bestrijdt, een onderzoek naar de motieven van etherpiraten.

Dat maakte een woord­ voerder van het Agentschap dinsdag bekend. Illegale radiozenders van notoire piraten worden vaak tientallen keren uit de lucht gehaald. Vooral in de provincies Groningen, Drenthe en Overijssel zijn hardnekkige etherpiraten te vinden. In het Groningse Uithuizermeeden werd nog afgelopen weekeinde een illegale radiozender voor de vijftiende keer uit de lucht gehaald. Het Agentschap heeft een onderzoeksbureau ingeschakeld dat bij de radiopiraten een enquête afneemt. De resultaten van het onderzoek zijn dit najaar bekend. Lees verder

NOB
Het technisch mediabedrijf NOB biedt actuele en oude televisieprogramma’s aan voor mobiele telefoons.”We hebben een encodeerstraat ingericht voor video naar mobiele telefoons”, legt NOB’s Oskar Kales in technische bewoordingen uit. De encodeerstraat staat voor een technische ingreep die reguliere televisieuitzendingen zo klein maakt dat ze ook op de schermpjes van mobiele telefoons te bekijken zijn. Het NOB ontwikkelde de technologie voor de Publieke Omroep, die op diens beurt door mobiele telecombedrijven werd benaderd met de vraag naar mobiel beeldvermaak voor hun, tot nu toe nog slechtlopende, dataportalen. Lees verder

Amerika
De Democratische conventie in Boston trekt ruwweg 10 procent minder Amerikaanse televisiekijkers dan de partijbijeenkomst vier jaar geleden. Keken in 2000 nog ruim twintig miljoen mensen naar de eerste avond, dit jaar waren dat er gemiddeld 18,5 miljoen. Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde kijkcijfers. Als de tendens zich doorzet, wordt de bijeenkomst in Boston de slechtst bekeken conventie ooit. Lees verder

Krant
De misdaadmeter van het Algemeen Dagblad is ongeschikt voor het vergelijken van gemeenten op het gebied van criminaliteitscijfers. Dat zeggen twee statistisch onderzoekers van het Centraal Bureau voor de Statistiek in het juli/augustusnummer van het Tijdschrift voor de Politie. De berekeningsmethode waarop de misdaadmeter van de krant is gebaseerd, deugt niet, aldus de onderzoekers H. Eggen en E. Koeijers. Het Algemeen Dagblad publiceert de misdaadmeter sinds enkele jaren. De meest recente werd begin mei uitgebracht. Lees verder

Real
Apple beschuldigt RealNetworks van hackpraktijken en dreigt met technische en juridische stappen om zijn iPod te beschermen. RealNetworks verkoopt via zijn eigen muziekdownloadwinkel sinds kort liedjes die ook op de iPod af te spelen zijn, wat Apple tegen de borst stuit. Apple dreigt met een rechtszaak en overweegt de technische beveiliging van downloadliedjes te veranderen. Het bedrijf ziet de unieke symbiotische relatie tussen iPod en iTunes bedreigd nu ook Real-software overweg kan met de iPod. Apple haalt inmiddels circa een kwart van zijn omzet uit de verkoop van iPods. Lees verder

MP3
Softwarebedrijf Microsoft legt de laatste hand een aan muziekdownloadwinkel. Onder de vlag van consumentenportaal MSN opent Microsoft eind augustus 2004 de deuren van de iTunes- en Napster-concurent. Microsoft zet het bereik van portaalsite MSN in om marktaandeel van Apple af te snoepen. Het softwarebedrijf kondigde eerder al aan een muziekwinkel te openen, de Financial Times denkt de lanceringdatum te weten: Voor het einde van augustus 2004 liggen er honderdduizenden downloadliedjes voor 99 dollarcent in de virtuele schappen. Microsoft wist dezelfde prijzen als Apple te onderhandelen met de platenmaatschappijen. De verantwoordelijke chefs bij MSN Nederland op Schiphol-Rijk konden het bericht niet bevestigen. Lees verder

RTL4
Zanger en musicalster Bastiaan Ragas neemt plaats in de jury van het nieuwe RTL4-programma ‘Popstars-The Rivals’. Hij doet dat samen met ex-Dolly Dot Patty Zomer, meldde een RTL-woordvoerster donderdag. De show geldt als opvolger van het zeer populaire Idols, dat in het komende tv-seizoen niet op de buis komt. In Popstars-The Rivals, dat in het buitenland al hoge ogen gooide, zoeken de programmamakers naar een nieuwe ‘boyband’ en ‘girlgroup’. Het programma komt vanaf 25 september telkens op zaterdagavonden (RTL4, 21.00-22.00 uur) op televisie. De finale is op eerste kerstdag. De bedoeling is dat de jongens- en meidengroep beide moeten proberen met kerst de nummer 1-positie in de hitlijsten te bemachtigen. Wie de show gaat presenteren is nog niet bekend. Lees verder

Gerelateerde berichten


Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email