Headlines uit de krant: vrijdag 9 juli

De zondag vindt hij de ‘rotste dag van de week’. Dat was voor nieuwslezer Matijn Nijhuis reden zich bij RTV Oost aan te melden voor een wekelijkse zondagsdienst. Werken op zondag is voor de 29-jarige nieuwslezer een uitkomst. Elke zondagmiddag meldt hij zich op de redactie van RTV Oost in Hengelo. ‘Daar heerst een andere sfeer dan door de week. Er gebeurt weinig. Je merkt dat het openbare leven stil ligt. De sfeer is informeler.

Er zijn andere mensen dan door de week. Op de sportredactie zit het helemaal vol, daar zijn door de week weinig mensen aan het werk.’  Lees verder 

BBC
BBC verkoopt zijn IT-afdeling aan Siemens. De Engelse publieke omroep begint exclusieve onderhandelingen voor een contract met een looptijd van 10 jaar en 3 miljard euro. De Engelse omroep maakt bekend het Duitse technologiebedrijf gekozen te hebben voor de verkoop van zijn technische dienst. In november 2003 besloot BBC een tender uit te schrijven voor de verkoop van zijn IT-afdeling, waaronder de BBC- en BskyB-opdrachten en 1.400 man personeel. Lees verder 

Rai
De Italiaanse premier Silvio Berlusconi heeft de macht over de staatszender RAI overgenomen. Berlusconi heeft tijdelijk de leiding van Economische Zaken en Financiën, dat voor 100 procent eigenaar is van de staatszender, zo meldden Italiaanse media dinsdag. Lees verder 

Brabant
Het functioneren van Omroep Brabant wordt besproken tijdens drie besloten discussiebijeenkomsten die de provincie voor vandaag en morgen heeft belegd met ruim veertig maatschappelijke organisaties. Onder leiding van cultuurgedeputeerde W. Luijendijk kunnen zij hun mening geven over de veranderingen die het provinciaal opbouworgaan (PON) begin vorig jaar heeft bepleit in de relatie tussen provincie en Omroep Brabant, die volledig draait op overheidssubsidie. Lees verder

NOS
Gedurende het hele EK is Studio Sportzomer van de NOS aanmerkelijk beter bekeken dan Villa BvD. Een opmerkelijk gegeven, want sinds Barend en Van Dorp in 1998 hun zomeroptrekje in Zuid-Frankrijk betrokken, scoorde hun programma gedurende elk toernooi buitengewoon goed. Beter dan de gelijktijdige sportbabbelprogramma’s van de NOS in ieder geval. Vanwaar die ommekeer? Is de NOS het ineens spectaculair anders of beter gaan doen? Zijn de kijkers Jan-Muldermoe? Of is er iets anders aan de hand? Ik denk het laatste. Lees verder

UPC
Op 29 juni vond in Hilversum de hoorzitting plaats inzake de weigering van UPC om de zender France Culture door te geven in het nieuwe radiopakket van Haarlem. UPC stelt zich op het standpunt dat ze France Culture niet door hoeft te geven omdat de auteursrechten niet geregeld zijn. De Programmaraad vindt dat UPC zich niet voldoende heeft ingespannen om ze te regelen en dat het feit dat UPC eenzijdig heeft bepaald dat zij de rechten niet hoeft te betalen niet voldoende zwaarwegend is. Lees verder

Noordhollands Dagblad
HDC Media, de uitgever van onder meer het Noordhollands Dagblad, gaat binnen een paar jaar nog eens honderd voltijdbanen schrappen. De maatregel komt bovenop een al lopende reorganisatie bij het mediabedrijf. De directie van HDC Media heeft gisteren het personeel over de plannen geïnformeerd. Bij directie en in staffuncties verdwijnen 40 banen, in het advertentiebedrijf 25, in het oplagebedrijf 6 en bij de redactie 30. Deze laatste reductie moet vooral komen uit vergaande samenwerking tussen de redacties van het Noordhollands Dagblad en de zuidelijke edities van HDC Media: Haarlems Dagblad, Leidsch Dagblad en De Gooi- & Eemlander. Lees verder

Zegveld
Het Muziekcentrum van de Omroep (MCO) verliest als gevolg van bezuinigingen zijn artistiek directeur Jan Zekveld, maar ook bijna de helft van zijn bestuur. Drie van de zeven leden van het curatorium stappen op, onder wie voorzitter Joop Linthorst. Eerder vertrok algemeen directeur Ben Janssen. Onzeker is nog of Zekveld aanblijft als programmeur van de Zaterdagmatinee. Zekveld wil de omroepserie in Amsterdam niet meer samenstellen als ze wordt ‘uitgehold’. Lees verder 

Journalistiek
De Raad voor de Journalistiek heeft in de eerste zes maanden van dit jaar ruim zestig procent meer klachten gekregen dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat heeft de Raad donderdag laten weten. Lees verder

Yorin
Wie is de ideale man van Nederland? Die vraag proberen de vrijgezellen Mariska Hulscher en Irene van der Laar te beantwoorden in de televisieshow De Ideale Man op Yorin. Het programma wordt voor een groot deel uitgezonden vanuit het Amsterdamse appartement van Hulscher. Vanaf maandag 18 oktober testen de twee presentatrices tien weken lang een groep vrijgezelle mannen – die na drie Idols-achtige selectiedagen zijn overgebleven – op hun ‘Tarzan-factor’: snappen ze iets van romantiek, beheersen ze de kunst van het daten en kunnen ze met kinderen omgaan, maar ook: weten ze hoe een dvd-speler te installeren en hoe houden ze zich op de stormbaan. Lees verder 

BBC
De BBC heeft de afgelopen dagen vijf websites gesloten. Het gaat onder meer om een voetbal-, game- en soapsite. Volgens BBC-directeur Ashley Highfield worden er waarschijnlijk nog een aantal websites opgedoekt. De maatregelen volgen op het Graf-rapport. Daarin wordt de BBC opgeroepen om al zijn sites kritisch onder de loep te nemen. Lees verder

TV
Rotterdammers kijken minder tv, en internetten vaker. Gemiddeld verblijft de Rotterdammer 2,9 uur per dag voor de beeldbuis. Dat is een lichte daling in vergelijking met voorgaande jaren. Twee procent kijkt nooit naar de televisie. Lees verder

Gerelateerde berichten