Oostenrijk: Kronehit blaast fusie met NRJ af

De Oostenrijkse radiozender Kronehit heeft deze week haar onderhandelingen over een fusie met het Franse mediaconcern NRJ plotseling afgeblazen. Dat betekent dat Kronehit vooralsnog eigendom blijft van van de “Kronen Zeiting” en de “Kurier”. Sinds eind 2003 onderhandelde de eigenaren van Kronehit met NRJ. Het zou dan de bedoeling zijn dat NRJ een meerderheidsbelang in Kronehit zou krijgen.

Afgelopen vrijdag is er aanvullende wet gekomen, wat er voor zorgt dat landelijke commerciële radio in Oostenrijk mogelijk wordt. Tot nu toe was dit niet mogelijk en daarom kent Oostenrijk alleen regionale en lokale commerciële radiostations. Kronehit wil de eerste landelijke commerciële radiozender van het populaire wintersportland worden. En Kronehit wil dit niet belemmeren door eventuele fusiebesprekingen.

Op dit moment heeft het station, met een dekking van 60%, al verreweg het grootste bereik via de ether van alle commerciële stations. Binnenkort hoopt Kronehit dit uit te breiden naar 80%. Sinds begin deze maand is Kronehit ook in grote delen van Tirol te ontvangen dankzij de nieuwe frequentie in de omgeving van Innsbrück (106.5 FM). Op korte termijn zal het station ook in heel Vorarlberg te horen zijn dankzij de nieuwe frequentie in Bregenz (91.5 FM).

Dat Kronehit een poging doet om de eerste landelijke commerciële radiozender te worden is vrij logisch. Op dit moment heeft de ORF op landelijk niveau een monopoliepositie. Mede hierdoor heeft bijvoorbeeld de publieke hitzender Ö3 een riant marktaandeel van ruim 30%. De meeste commerciële radiostations leiden onder dit voorrecht van de ORF en kampen met slechte luistercijfers. Alleen de schlagerzender Radio Arabella in Wenen heeft het voor elkaar weten te krijgen om flink wat luisteraars bij haar publieke concurrent weg te snoepen.

Natuurlijk heeft de ORF ook nog eens het voordeel dat een flinke etherdekking heeft voor haar stations. Op de meeste plaatsen in Oostenrijk zijn de publieke radiostations via meerdere frequenties te ontvangen. Een goed voorbeeld hiervan is de stad Linz. Vanaf Lichtenberg zendt de ORF de stations Ö1, Ö3, FM4 en Radio Oberösterreich uit. Dat doen ze ook nog eens vanuit Freinberg. Dit zou nodig zijn omdat de verzorging vanuit Lichtenberg niet overal in Linz voldoende zou zijn. In de praktijk blijkt dat het om slechts 3000 inwoners gaat, nog geen 2% van het totaal aantal inwoners van Linz. Mediawaakhond KommAustria heeft nu besloten om een eind te maken aan de dubbele dekking en stelt vier van de frequenties ter beschikking aan de commerciële radiomarkt. [R.S.]

Gerelateerde berichten