Twee uur per dag televisie is schadelijk

Kinderen hebben later meer last van overgewicht. Kinderen die per dag meer dan twee uur tv kijken, brengen hun gezondheid blijvende schade toe. Dat melden Nieuw-Zeelandse artsen in het vakblad The Lancet.

De wetenschappers begonnen in 1972 met een groot onderzoek onder duizend kinderen. Die volgden ze vanaf hun geboorte tot hun 26ste jaar. Het kijkgedrag van de kinderen bleek verstrekkende gevolgen te hebben voor hun gezondheid op volwassen leeftijd.

Per dag keken de deelnemers tussen hun 5de en 15de zo’n tweeënhalf uur tv. Naarmate ze langer voor de buis hingen, leden ze op hun 26ste vaker aan overgewicht en een te hoog cholesterol. Bovendien hadden ‘veelkijkers’ op latere leeftijd vaker een rookverslaving en een slechte conditie. Dat belooft weinig goeds, benadrukken de artsen, want al deze factoren verhogen de kans op hart- en vaatziekten en een vroege dood.

Het gezondst waren kinderen die per dag maximaal één uur keken, maar zij vormden slechts een select gezelschap: 7 procent. Ruim 60 procent van de kinderen hing meer dan twee uur voor de tv. Daarmee zijn zij volgens de artsen verantwoordelijk voor 15 procent van alle gevallen van overgewicht, hoog cholesterol, slechte conditie en tabaksverslaving onder 26-jarigen.

De oorzaak hiervan zoeken de artsen in het feit dat het tv-kijken vaak in plaats komt van lichamelijke activiteiten. Bovendien zetten kijkers hun stofwisseling op een laag pitje en snacken ze er vaak stevig bij, ook al omdat in de reclameblokken voortdurend etenswaren worden aangeprezen. Zo kweekt het kijkende kind een eetpatroon dat hem later parten gaat spelen.

Laten we eetreclames daarom verbieden, oppert een commentator in The Lancet, en aan ouders duidelijk maken dat één uur tv per dag voldoende is, hoezeer ze hun kroost daarmee ook teleur moeten stellen. In Nederland kijken kinderen tussen de 6 en 12 jaar ongeveer twee uur per dag. [Trouw]

Gerelateerde berichten