De Canadese zender Choi FM (Quebec) is eind juli uit de lucht gehaald door de media autoriteiten. Het station was eerder al gewaarschuwd vanwege grof taalgebruik en de uithalen van DJ’s richting onder andere psychiatrische patiënten, vrouwen, politici en buitenlandse studenten. De Canadian Radio-television and Telecommunications Commission (CRTC) heeft na de waarschuwing vervolgens besloten de zendlicentie van de zender niet te verlengen. Hiermee is de zender de facto uit de lucht gehaald.
Choi FM was naar eigen zeggen een van de best beluisterde radiostations van Quebec met ruim 300.000 luisteraars. Het station was succesvol met een mix van stevige rockmuziek en zeer spraakmakende DJ’s.
Het besluit van de CRTC heeft geleid tot een felle discussie in Canada. Nadat bekend werd dat Choi FM (Keus FM) uit de lucht zou gaan, hebben er circa 50.000 mensen geprotesteerd tegen het intrekken van de zendlicentie van het rockstation. Verdere acties staan gepland. Daarnaast overweegt Choi FM naar het Canadese hooggerechtshof te stappen. Ook heeft het station de website aangepast en ‘Liberte’ (vrijheid) tot belangrijkste punt van haar acties gemaakt.
In Canada is de vraag gerezen of het besluit van de CRTC niet indruist tegen de vrijheid van meningsuiting. Verschillende politici pleiten nu voor het aanpassen van de bevoegdheden van de CRTC. Anders dan in Nederland kan de commissie geen boetes uitdelen, maar uitsluitend een licentie intrekken of niets doen. Er is wel veel verdeeldheid tussen de verschillende politieke partijen. De conservatieven willen dat de CRTC zich in het geheel niet met de inhoud van de radiozenders bemoeit, terwijl de liberalen van mening zijn dat de CRTC en haar controle essentieel zijn voor het voortbestaan van de Canadese cultuur.
De inwoners van het Franstalige Quebec voelen zich betutteld door de CRTC, een Engelstalige commissie uit Ottawa. In Canada is al enige tijd een strijd aan de gang tussen Franstaligen en Engelstaligen. Alhoewel Canada 1 land is, gaan er in beide kampen stemmen op voor onafhankelijkheid. [MvD / The Economist (print edition)]