EO kampt met tekort aan juristen

De productie van televisieprogramma’s die de persoonlijke levenssfeer van mensen blootleggen, dwingt de Evangelische Omroep tot inzet van extra juristen. De omroep wil daarmee problemen achteraf voorkomen.

De laatste jaren legt de EO zich steeds meer toe op programma’s waarin persoonlijke zorgen en problemen van gewone Nederlanders centraal staan. Daarin worden ,,heftige problemen” neergezet, bevestigt EO-directielid Ad de Boer. Hij doelt ondermeer op zaken als incest, familieconflicten of andere emotionele zaken in programma’s als Het zal je maar gebeuren, Na de diagnose en Het familiediner. Dat legt extra druk op de capaciteit van de juridische afdeling.

Eind deze maand presenteert de omroep nieuwe programma’s die extra juridische ondersteuning vragen. ,,Het gaat om programma’s waarin we met de camera behoorlijk diep in het leven van mensen binnenkomen”, aldus De Boer. ,,We merken dat we vrij gauw oplopen tegen wettelijke kaders op het punt van privacy. Voor de interpretatie van de wettelijke grenzen hebben we juristen nodig: lopen we op het randje, lopen we over het randje of bevinden we ons ruim binnen de marges van de wet. Programmamakers willen binnen de grenzen van de wet blijven, dus vergewissen zij zich er in een vroeg stadium van wat wel en niet kan. Dat zijn vragen die tot twee, drie jaar geleden betrekkelijk zelden aan de orde kwamen.”

Ethisch zuiver
Met de inzet van meer juristen wil de omroep claims voorkomen, maar De Boer benadrukt dat ethisch zuiver handelen bij de EO op de eerste plaats staat. ,,Daar zit ook ontwikkeling in. Tien jaar geleden kwamen we bijvoorbeeld niet ergens met een draaiende camera binnen, dat doen we nu wel. Natuurlijk willen we met de inzet van juristen ook claims en processen achteraf voorkomen, maar moreel zuiver handelen staat voorop.”

Ook moet extra inzet van juristen voorkomen dat betrokkenen vlak voor uitzending hun medewerking intrekken. ,,Mensen die bijvoorbeeld gefilmd zijn in een conflictsituatie, zeggen later soms: eigenlijk heb ik te veel gezegd of eigenlijk wil ik dit niet op televisie hebben. Dat vereist grote zorgvuldigheid van de programmamakers. Het is ongelukkig als je in een laat stadium van voorbereiding van je programma er alsnog dingen uit moet halen”, zegt De Boer. Overigens vraagt de EO geïnterviewden in sommige gevallen ook nu al zich schriftelijk akkoord te verklaren met uitzending van het beeldmateriaal.[ND/Radio.NL]

Gerelateerde berichten