Ewald van Liempt maakt plaats voor Karel van Cooten

Vanaf 1 september 2004 is de stem van Karel van Cooten elke werkdag te beluisteren op Omroep Brabant Radio. Van Cooten start die dag met een nieuw ochtendprogramma bij de regionale omroep. Van Cooten komt in de plaats van Ewald van Liempt, dat tot 31 augustus ’s ochtends tussen 09.00 en 12.00 uur te horen is.

Uiteraard is Van Cooten geen onbekende in radioland. De geboren Amsterdammer kreeg onder meer naam als presentator van TROS-radioprogramma’s als Nachtwacht, de Havermoutshow en 50 Pop of een Envelop. Verder presenteerde hij op Radio 2 sinds 1995 De Gouden Uren, dat al snel uitgroeide tot het best-beluisterde Radio 2-programma. Daarnaast werd hij voor zowel radio als tv ‘De Stem van de TROS’ (hij was o.m. de vaste voice-over bij TROS tv-programma’s als Te land, ter Zee, in de Lucht en Love Letters).

Karel van Cooten werd in 1956 geboren in Amsterdam. De liefde voor de radio bleek er al vroeg in te zitten. Tijdens zijn studie HTS-Elektrotechniek zette hij zijn eerste stappen als discjockey bij diverse clubs en drive-in shows. Later, na een korte diensttijd en een baan als computeroperator bij scheepvaartmaatschappij Tor-Line werd hij samen met 17 anderen uit 1200 kandidaten aangenomen als programmatechnicus bij de radio.

Na jarenlang de techniek verzorgd te hebben voor de dj’s van o.a. de TROS en Veronica, werd hem steeds vaker gevraagd teksten en jingles in te spreken. In ’88 werd hij gevraagd voor de presentatie van Nachtwacht, een kans die Van Cooten met beide handen aangreep. Daarna volgde een hele reeks andere programma’s, waarvan De Gouden Uren het laatste programma was voordat Van Cooten in 1998 de overstap maakte naar de commerciële radio.

Bij het toenmalige Radio Noordzee werd hij programmaleider en music director. Toen Radio Noordzee snel daarna het roer drastisch omgooide (zo werd er geen gezellige Nederlandse muziek meer gedraaid) koos Van Cooten voor een andere weg: samen met Riny Schreijenberg (manager van o.a. Frans Bauer) richtte hij een nieuw station op: Radio Nationaal. Dit station werd al snel na de lancering (5 mei 2000) goed beluistert zeer populair en behaalde het met slechts twee zwakke middengolf- zenders een marktaandeel van 2.6%.

Van Cooten loodste Radio Nationaal als algemeen directeur door extreem zwaar weer, maar toen bij de etherfrequentieverdeling in 2003 geen FM-frequenties werden verkregen, moest Radio Nationaal uiteindelijk toch stoppen. Naast alle radio-activiteiten heeft Karel van Cooten sinds 1989 zijn eigen audio-visuele productiemaatschappij en maakt hij software, met name voor radio- en televisiestations. [Radiowereld.NL]