Het bestuur van het Genootschap van Hoofdredacteuren gaat onderzoeken welke regels de leden hanteren voor het bijklussen van journalisten, en in hoeverre deze worden nageleefd. Tevens zal gepeild worden of de beroepsgroep behoefte heeft aan een aanbeveling over de ethische grenzen van nevenactiviteiten van journalisten.
Voorzitter Pieter Broertjes van het genootschap denkt dat de recente discussie over schnabbelende journalisten heeft aangetoond dat de cao-bepalingen niet genoeg houvast bieden en dat de meldingsplicht niet goed genoeg werkt. Het genootschap wil voorkomen dat het imago van de journalistieke beroepsgroep wordt aangetast.
De NOS heeft inmiddels met Journaallezers Gijs Wanders en Anette van Trigt afgesproken dat ze stoppen met hun nevenactiviteiten en hun lopende afspraken afzeggen. Onlangs werd bekend dat de twee bijklusten bij uitkeringsorganisatie UWV. Hoofdredacteur Harm Taselaar van RTL Nieuws heeft er geen moeite mee als zijn nieuwslezers bijverdienen, als hij het maar weet.
Binnen het bestuur van het genootschap zijn de meningen verdeeld over welke grenzen er aan het bijverdienen van journalisten gesteld moeten worden. Adjunt-hoofdredacteur Marcel van Lingen van de GPD vindt dat journalisten zich nooit voor nevenactiviteiten mogen laten betalen; zij moeten hun onafhankelijkheid bewaren. [Novum/Radio.NL]