Headlines uit de krant: maandag 6 september

Prominenten mogen voortaan zelf beslissen wat wel en wat er niet over hen wordt gepubliceerd. Met die beslissing legde het Europese Hof in Straatsburg de bijl aan de wortel van de persvrijheid, vrezen de Duitse media. De Nederlandse pers, die door de uitspraak net zo hard wordt getroffen, houdt zich muisstil.

,,Kun je zo even terugbellen? Die man op wie ik sta te wachten komt er net aan…” Nederlands beroemdste paparazzo-fotograaf Edwin Smulders, is duidelijk niet onder de indruk van de beperkingen die het Europese Hof in Straatsburg heeft opgelegd aan de roddelpers. Oordeel of niet, Smulders gaat op jacht naar exclusieve foto’s, het liefst van beroemdheden die zich onbespied wanen. Lees verder

Heli
De ‘verdachte’ helikopter die woensdag door de politie naar Schiphol is gebracht, blijkt voor RTL5 filmopnames te hebben gemaakt van een wielerwedstrijd voor dames. De politie raakte gealarmeerd nadat omstanders meenden dat er een pakketje uit de helikopter werd afgeworpen. Bij nader onderzoek bleek dat het verdachte pakketje, dat in een boom hing, ballonnen bevatte. Op Schiphol werd duidelijk dat de helikopter opnames maakte van de Expert Ladies Tour. Lees verder

Tijdschriften
De Duitse mediaconcerns Bertelsmann en Axel Springer willen hun drukkerijen voor de productie van tijdschriften en brochures gaan bundelen. Daarmee ontstaat een machtige drukkerijgroep met een Europees marktaandeel van ongeveer 20 procent voor diepdruk. Er komen 5000 mensen te werken. Lees verder

Advertentieverkopen
De Noordelijke Dagblad Combinatie (NDC) heeft de winst over het eerste halfjaar zien dalen, voornamelijk wegens een afname van de advertentieverkopen. Ook de omzet liep terug. Het bedrijfsresultaat kromp van 7,9 miljoen euro in de eerste zes maanden vorig jaar tot 7,5 miljoen euro over de eerste helft van 2004. Dat maakte de uitgever van onder meer de Leeuwarder Courant en Dagblad van het Noorden vrijdag bekend. Lees verder

Essent
Gemeente Appingedam moet op last van de rechtbank in Groningen stoppen met de aanleg en exploitatie van een eigen glasvezelnetwerk. Essent, het moederbedrijf van @Home, had zich bij de rechter beklaagd over het netwerk omdat de aanleg volgens de energieleverancier in strijd zou zijn met de wet. Volgens Essent zou er bij de aanleg van het netwerk, ook wel het Damsternetproject genoemd, namelijk sprake zijn van verkapte staatssteun aan commerciële bedrijven. Het project had volgens Essent daarom moeten worden aangemeld bij de Europese Commissie. Lees verder

UPC
De overeenkomst die de gemeente Almere heeft gesloten met UPC over het nieuwe zenderpakket is mogelijk nietig. De programmaraad Zuid Oost Flevoland wil het contract voorleggen aan het Commissariaat van de Media, de NMa of de Opta. ,,De gemeente bemoeit zich met het zenderpakket en daar heeft zij geen bevoegdheid meer toe”, aldus voorzitter Willem Herrebrugh van de programmaraad. Lees verder

Lokaal
Het programma ‘Op de praotstoel‘ van Radio Heerde beleeft morgen zijn 500e uitzending. Het feestje is een week later, tijdens Praotstoel nummer 501. ‘Op de praotstoel‘ is een programma waarmee Radio Heerde de streektaal in ere houdt. De lokale omroep zendt het wekelijkse programma op de vrijdag tussen 18.00 en 19.00 uur. Lees verder

Reclameborden
De Nederlandse voetbalstadions hebben sinds dit seizoen de eerste virtuele reclameborden, wat betekent dat echte borden ontbreken en de computer de televisiebeelden levert. De euro’s die er mee verdiend worden, zijn echter keihard. Alleen Ajax rekent al op zo’n half miljoen euro per seizoen aan extra omzet. Bij Studio Sport zijn slechts een paar telefoontjes binnengekomen over de nieuwe reclamevorm, vertelt hoofdredacteur Maarten Nooter. Lees verder

Telegraaf
Vacaturekrant.nl luidt de naam van de nieuwe gezamenlijke site van De Telegraaf en Spits, de Noordelijke Dagbladcombinatie, de regionale bladen van HDC en in Limburg. Na de lancering van Speurders voor de rubrieksadvertenties stapt De Telegraaf opnieuw over een belangrijke drempel heen. Dit keer verbreedt ze haar advertentiemarkt door in de vacaturemarkt te stappen. Lees verder

Kids
KidsWeek, een krant voor kinderen tussen de tien en vijftien jaar, komt met een jongere editie. KidsWeek Junior ligt vanaf vrijdag 10 september voor kinderen vanaf zeven jaar in de winkel. Net als bij de reeds bestaande versie van de kinderkrant, hebben de lezers van KidsWeek Junior veel invloed op de inhoud, aldus de makers donderdag. De jongere editie verschilt overigens wat uitstraling en inhoud betreft behoorlijk van de KidsWeek. Lees verder

Story
Mariska Hulscher, haar ex-man Bert en vriendin Irene van der Laar zijn naar de rechter gestapt om rectificatie te eisen van weekblad Story. Het blad berichtte deze week dat Irene haar vriendin bedrogen heeft met Mariska’s ex-man Bert. Lees verder