Heeft de VJ nog status?

In mei bestaat muziekstation TMF tien jaar. Het fenomeen ’Nederlandse vj’ daarmee ook. De introductie van deze video jockeys uit eigen land bracht vrijwel direct een explosie in populariteit teweeg. Nog steeds dragen oudgedienden het labeltje ’oud-TMF vj’ met trots. Bij de huidige generatie veejays lijkt deze status te zijn veranderd.

Bridget, Tooske, Sylvana, Sonja, Isabelle, Daphne. Ooit de gezichten van muziekstation The Music Factory (TMF). Tegenwoordig allemaal succesvol in radio- en televisieland. Een opsteker voor Lex Harding (59), die in 1995 aan de wieg stond van Neerlands eerste eigen muziekstation TMF. Huidig concurrent MTV, was op dat moment nog een Engelstalig station met de basis in Londen. De presentatoren die videoclips aan elkaar praatten, gingen door het leven als ’videojockey’ oftewel vj. De televisievariant van de diskjockey (dj) op de radio.

Hoe gangbaar de vj’s inmiddels ook waren, de introductie van TMF en haar vj’s bracht iets compleet nieuws. Tenminste, zo deed de overweldigende reactie van jongeren geloven. „Het verschil met de vj’s van MTV was dat jongeren bij TMF in hun eigen taal werden aangesproken“, vertelt Lex Harding. „TMF stond dicht bij het jonge publiek van onder de twintig jaar, een groep die open staat voor nieuwe dingen.“ De TMF- vj’s hadden al vrij vroeg een eigen status. Gewone meisjes van de straat groeiden uit tot idolen. „Zoiets begint met een girl- next-door gevoel. Vervolgens zie je dat jongeren de meiden steeds meer gaan accepteren en appreciëren totdat het echte idolen worden.“ Een status met waanzinnige taferelen tot gevolg. Postzakken vol persoonlijke post en de meest intieme cadeautjes van jonge fans, vj-mode in de kledingwinkels, posters boven het bed en grote aandacht in de media.

De populariteit verbaasde Lex Harding niet zozeer. „Dat hadden we wel verwacht. Maar dat het zo snel zou gaan, nee. Ik heb altijd veel gewerkt met radio-dj’s. Bij hen duurt het echt jaren voordat ze op zo’n breed niveau populair zijn.“ De televisie werkt daarin anders. „Het plaatje wil ook wat. Kijkers zien liever een leuk hip, jong meisje dan een pukkelige jongen“, legt hij uit. Maar vj’s verdienden hun status niet alleen met ’een mooi plaatje’. „Een geschikte vj moet zeker een lekker ding zijn, maar er zijn meer voorwaarden. Het is prettig als je je talen kunt spreken, in ieder geval Engels. Daarnaast is een dosis algemene ontwikkeling onmisbaar, weten wat er in de wereld gebeurt. En kennis van en belangstelling voor je product, muziek.t. Met name de eerste lichting Isabelle, Fabienne en Sylvana hadden enorm succes.“ Opvolgers als Bridget Maasland, Tooske Breugem, Daphne Bunskoek en Sonja Silva wisten de status van de vj vast te houden. Met latere lichtingen leek sprake van een verandering. Handtekeningen uitdelen gebeurt nog wel, de postvakjes zijn ook nog gevuld.

Maar hoe succesvol TMF ook is onder de jonge doelgroep, de waardering van toen voor de presentatoren lijkt te zijn verminderd. „Ik denk dat er nu minder serieus met het product wordt omgesprongen. Je kunt een leuke meid voor de camera zetten, maar ze moet wel weten hoe het moet“, aldus Lex, die drie jaar geleden de TMF-scepter overdroeg. „Onze vj’s werden niet ingehuurd voor een klus, zoals nu gebeurd. Ze waren in vaste dienst. Ze zaten op de redactie van ’s morgens tot ’s avonds en waren betrokken bij hun product. Ze werden serieus opgeleid.“ Toch ziet de vj-vader de toekomst voor de Nederlandse vj niet somber in. „De vj heeft nog genoeg status, zolang ze maar serieus met hun product omgaan. Het gaat om de juiste personen op de juiste plekken. Dus Tooske weer terug op TMF? „Tooske is niet jong genoeg. Je moet jonge mensen hebben waar de jongeren van nu zich in kunnen herkennen.“ [[PZC/Radio.NL]

Gerelateerde berichten