Publieke bestel binnen 3 jaar anders

D66-staatssecretaris Medy van der Laan houdt eraan vast het publieke bestel binnen drie jaar te veranderen. “Het wordt moeilijk, maar het kabinet heeft er vertrouwen in dat het gaat lukken.” Tijdens het algemeen overleg woensdagmiddag over het visitatierapport van Rinnooy Kan gingen er stemmen op om de termijn te verlengen naar vijf jaar. Van der Laan denkt dat drie jaar voldoende is. PvdA’er Jeltje van Nieuwenhoven geeft aan ‘met het oog op de technologische veranderingen’ dat er toch meer tijd voor nodig is om het stelsel ‘op de schop te nemen’.

Kees Vendrik, Tweede-Kamerlid voor GroenLinks, pleit voor een parlementair onderzoek naar de toekomst van het publieke bestel. Volgens de partij zit het omroepdebat ‘al jaren vast, omdat pappen en nathouden het telkens wint van echte hervormingen’. Ook wil Vendrik, net als VVD- Kamerlid Fadime Örgü, een reclamevrij publiek bestel dat uit twee netten bestaat. Van der Laan wil hier geen toezegging over doen. Wel wil ze kwijt dat reclame-inkomsten niet de drijfveer moeten zijn voor de publieke omroep en dat ze staat voor een publiek bestel met een zo ‘breed mogelijke doelgroep’.

Alle aanwezige Kamerleden zijn het erover eens dat het publieke bestel anders moet worden ingericht. Toch maakt Joop Atsma van het CDA zich zorgen over de ’tendens die er toe leidt dat het bestel sluipenderwijs wordt uitgehold, dat de omroepen steeds minder te vertellen krijgen en dat de overheid het steeds meer voor het zeggen krijgt’. Tineke Huizinga (ChristenUnie) geeft aan dat er ook omroepen zijn waar het wel goed gaat. Ook meldt zij open te staan voor een centrale aansturing, maar is van mening dat het niet zo moet zijn ‘dat de pluriformiteit ten onder gaat’.

D66-Kamerlid Bert Bakker noemt de programma’s die voortkomen uit het publieke bestel ‘over de hele linie prachtig.’ Volgens hem zit het publieke bestel in een ‘bestuurlijke klem’. En dat, vindt hij, moet worden veranderd. Hij is van mening dat de publieke omroepen ruimte moeten bieden aan mensen die ‘anders zijn en er tegen ingaan’. Het wetsvoorstel voor een verandering binnen het publieke bestel wordt aan het einde van dit jaar of begin volgend jaar verwacht. [Novum/Radio.NL]

Gerelateerde berichten