APR verzoekt UPC om The Box te vervangen door Arte

De Stichting APR (Algemene Programmaraad Amsterdam en omstreken) heeft een brief naar UPC gestuurd waarin zij verzoeken om zo spoedig mogelijk de Duits-Franse cultuurzender ARTE weer via de kabel door te gaan geven. Reden voor hun verzoek is de uitspraak van het Commissariaat voor de Media van 16 november 2004 in de kwestie Stichting Programmaraad Rotterdam (SPR) versus UPC inzake ARTE.

De APR (Amsterdam eo.) had ARTE voor het lopende advies geadviseerd binnen het Wettelijke Basispakket. UPC weigerde echter de zender op te nemen naar aanleiding van een uitspraak van het Commissariaat voor de Media van 23 maart 2004 waarin werd bepaald dat UPC niet verplicht kon worden om ARTE door te geven indien onderhandelingen met die zender niet lukten. Deze uitspraak vloeide voort uit het verzoek van de Stichting Programmaraad Rotterdam (=SPR) om tot bestuurlijke handhaving over te gaan inzake de uitvoering van het door hen uitgebrachte Televisieplan 2003-2004. Daarin had de SPR de zender ARTE eveneens in het Wettelijk Basispakket geadviseerd.

Omdat het voor de APR (Amsterdam) niet meer mogelijk was om tegen de uitspraak van het Commissariaat voor de Media van 23 maart bezwaar aan te tekenen, hadden zij zich neergelegd bij de gevolgen van de uitspraak en dus bij het niet doorgeven van ARTE.
 
De SPR (Rotterdam) echter heeft tegen de uitspraak van het Commissariaat voor de Media wel bezwaar kunnen aantekenen en op 16 november 2004 heeft het Commissariaat opnieuw in deze kwestie uitspraak gedaan. Met deze uitspraak oordeelde het Commissariaat uiteindelijk dat er voor UPC geen zwaarwegende redenen aanwezig zijn om af te wijken van het door de SPR uitgebrachte advies 2003-2004.
 
Aangezien het eerdere advies van de SPR exact overeenkomt met het huidige door de APR uitgebrachte advies voor de periode 2004-2005, maakt de APR uit de meest recente uitspraak van het Commissariaat voor de Media op dat er thans voor UPC geen juridische beletselen (meer) zijn om tot doorgifte van ARTE over te gaan. Voor de APR is dit een aanleiding om UPC verzoeken om tot uitvoering van hun de rest van het Advies Kabelplan Televisie 2004-2005 over te gaan en dus in de regio Groot-Amsterdam zo spoedig mogelijk over te gaan tot doorgifte van ARTE.

Aangezien dit verzoek van de APR onmiddellijk tot gevolg heeft dat er een andere zender uit het pakket moet vervallen, adviseerd de APR om de zender The Box, die enkel op de reservelijst stond, hiervoor direct uit het standaardpakket te halen.  De APR liet eerder al weten het oneens te zijn met de beslissing om The Box te blijven doorgeven.
 
Overigens is het zo dat de SPR (Programmaraad Rotterdam) zelf niets meer heeft aan de nieuwste uitspraak van het Commissariaat. Al hun moeite om naar het Commissariaat te gaan en ook nog eens bezwaar aan te tekenen tegen een uitspraak met uiteindelijk tot gevolg het gelijk aan hun zijde te krijgen is vooralsnog voor niets geweest omdat voor Rotterdam in het lopende advies de zender ARTE niet meer in het Wettelijk Basispakket is geadviseerd. Opmerkelijk genoeg vond de Programmaraad Rotterdam het wel de moeite waard om alle juridische mogelijkheden aan te grijpen om ARTE op de kabel te krijgen terwijl zij in de tussentijd kennelijk ook tot de conclusie kwamen dat er niet genoeg behoefte en/of interesse meer bestond aan ARTE om deze nog langer zwaarwegend in het basispakket te adviseren, aldus het door de SPR uitgebrachte advies van 14 April 2004. Wel adviseerde de SPR ARTE nog in het Standaardpakket maar UPC is geenszins verplicht om dat niet-zwaarwegende advies op te volgen en derhalve zal ARTE in ieder geval zolang het huidige advies voor Rotterdam loopt, toch niet in Rotterdam op de kabel komen.
 
Of UPC ARTE gaat doorgeven in Amsterdam en omgeving wel door gaat geven moet nog even worden afgewacht. De APR heeft UPC gevraagd om binnen twee weken op hun voorstel te reageren. UPC heeft met ARTE een conflict over het regelen van de Auteursrechten en daarom verdween kort geleden deze zender ook al uit het digitale betaalpakket van UPC Digital. UPC meldde hier overigens in het geheel niets over. [JHV/ Stichting APR]

Gerelateerde berichten