Headlines uit de krant: vrijdag 19 november

De tv-samenvatting van het betaalde voetbal mag volgend seizoen niet meer worden onderbroken door andere sporten. Dat eist de koepel van voetbalclubs in de Nederlandse eredivisie bij de verkoop van de tv-rechten.

Bij die aanstaande verkoop wil Eredivisie CV bedingen dat het voetbalblok op zondagavond van zeven tot negen uur duurt. Verschillende bronnen uit de televisie- en sportwereld bevestigen die eis. Zelf onthoudt Eredivisie CV (ECV) zich van commentaar, tot de verkoopprocedure van de televisierechten openbaar is gemaakt. Lees verder 

Al-Jazeera
Het Tweede-Kamerid Wilders is binnenkort op de Arabische televisiezender al-Jazeera te zien. Hij is benaderd voor een interview na de moord op Van Gogh. Het interview vindt begin volgende week plaats in het gebouw van de Tweede Kamer. Wilders wil uitleggen dat zijn eenmanspartij, De Groep Wilders, geen anti-islamcampagne voert. “Maar ik ga ook vertellen dat ik kritiek heb op de islam en de uitwassen van de islam.” Lees verder

NOS
Hoewel de NOS opnieuw de televisierechten heeft verworven van ‘de kleine sporten’ lijken die juist onder druk te komen staan als de Eredivisie CV haar zin krijgt. De koepel van de voetbalclubs in de eredivisie zou vanaf volgend seizoen op de zondagavond een ononderbroken blok samenvattingen eisen van twee uur. Lees verder 

Eyeworks
Eyeworks, de producent van het tv-programma De Grootste Nederlander, vindt dat KPN verantwoordelijk is voor het problematische verloop van de verkiezingsavond. S. Emmering, namens Eyeworks als gedelegeerd producent verantwoordelijk voor de productie van het programma, zei woensdag dat naar schatting 90 procent van de bellers geen stem heeft kunnen uitbrengen, omdat de telefoonlijnen geblokkeerd raakten. Maandagavond werd Pim Fortuyn tijdens een rechtstreekse tv-uitzending uitgeroepen tot winnaar. Vader des Vaderlands Willem van Oranje eindigde als tweede, Willem Drees als derde. De KRO liet de dag na de uitzending al weten dat Willem van Oranje op nummer 1 zou zijn geëindigd als de stemmen die na afloop van het programma nog binnenkwamen, waren meegeteld. Lees verder

Frans
Het zou de romantiek ten top zijn, maar zeker is het nog niet. Frans Bauer zou van plan zijn grote liefde Mariska ten huwelijk te vragen op kerstavond of uiterlijk tweede kerstdag. Lees verder

Hip
De Amerikaanse rapper Xzibit vindt dat de hiphopscène minder aan geweldsverheerlijking en commercie moet doen. Rapmuziek moet weer een vorm van protest en rebellie worden zoals vroeger, aldus de muziekster woensdag. Lees verder 

Pers
Het Bedrijfsfonds voor de Pers stelt een uitkering van 680.000 euro beschikbaar aan Media Groep Limburg, uitgever van Dagblad De Limburger en het Limburgs Dagblad. Dat meldde het fonds donderdag. Het geld is bedoeld voor het project ‘civic journalism’, dat het contact tussen journalist en lezer meer dan voorheen moet versterken. Met het geld willen de krantenmakers een nieuwe journalistieke methode uitwerken. Lees verder 

Omroep
In een avondvullend televisieprogramma gaan zaterdag negen prominente Nederlanders op zoek naar een oplossing om de verloedering van de samenleving te stoppen. De politici vormen een ‘Nationaal Kabinet’ dat aan het eind van de avond concrete voorstellen presenteert om van Nederland weer een vreedzaam en tolerant land te maken. De deelnemende omroepen die uitzenden op Nederland 1 hebben dat donderdag bekendgemaakt. Lees verder 

U2
Sky Radio 101 FM stuurt in samenwerking met het Algemeen Dagblad, Universal Music, Special Traffic en Martinair een exclusief U2 vliegtuig vol luisteraars en fans naar het concert van U2 in Miami. De succesvolle Ierse band reist volgend jaar rond de wereld in het kader van de nieuwe wereldtournee waarbij in de eerste week van maart Miami bezocht zal worden. Lees verder

China
Buitenlandse mediabedrijven mogen een belang nemen in Chinese productiemaatschappijen voor televisie en film. Ze krijgen daarmee toegang tot de Chinese televisiemarkt, die qua kijkersaantal de grootste ter wereld is. Verscheidene buitenlandse mediaconcerns hebben belangstelling getoond. Lees verder

Playboy
McDonalds wil niet dat vrouwelijk personeel van het bedrijf gaat poseren in de Amerikaanse Playboy. Dat meldt nieuwszender CNN woensdag. Het bekende Amerikaanse mannenblad is op zoek naar vrouwelijk personeel van grote bedrijven en winkelketens die mee willen werken aan een naaktreportage op de website. Lees verder