De Haagse programmaraad (HPR) heeft het kabelplan radio 2005-2006 ingediend bij kabelexploitant Casema. Het nieuwe advies gaat in per 1 februari 2005 en loopt tot 1 februari 2006. Uit dit definitieve advies blijkt dat WDR4 terugkeert, dat Yam FM , Arrow 90.7, Juize FM, Radio 227 en G-FM enkel als reserve kunnen worden aangewezen en dat City FM en FunX in het geheel niet worden aangewezen voor een plekje op de kabel.
WDR 4
De Haagse programmaraad heeft allereerst de indruk dat de Haagse bevolking tevreden is met het huidige aanbod op de Haagse kabel op één uitzondering na, te weten het ontbreken van WDR4.
WDR4 verdween op advies van de HPR vorig jaar om plaats te maken voor Colorful Radio en dit resulteerde in ruim 1000 brieven, e-mails en telefoontjes aan De Haagse programmaraad met het verzoek het advies terug te draaien. Ook de lokale media hebben ruimschoots aandacht besteed aan het verdwijnen van WDR4. De Haagse programmaraad kon tussentijds het advies niet meer terugdraaien en besloot dat indien er een aanbieder van de kabel zou verdwijnen WDR4 wel terug zou komen, maar een dergelijke situatie heeft zich niet voorgedaan.
De programmaraad adviseert Casema om de zender WDR4 per 1 februari 2005 direct terug te plaatsen op de Haagse kabel. Hiermee komt de HPR met name oudere luisteraars tegemoet, een doelgroep die toch wel regelmatig over het hoofd wordt gezien en waarop de meeste Nederlandse (commerciële) zenders zich om economische redenen niet richten. WDR 4 is een Duitse zender met veel aandacht voor Schlager & Duitstalige muziek, Easy Listening en Operette en met ieder heel uur nieuws en is in grote delen van Nederland bij een bepaalde groep luisteraars geliefd. Om doorgifte van WDR4 mogelijk te maken heeft de programmaraad geadviseerd om het klassieke WDR3 hiervoor te laten wijken waarna er dan nog altijd 5 klassieke zenders overblijven in het aanbod. WDR 3 is overigens wel via het Digitale aanbod van Casema te ontvangen.
Minder kanalen dan gemiddeld.
De programmaraad zag dit jaar weer geen ruimte om nieuwe aanbieders een eigen kanaal aan te bieden op de kabel. Dit heeft te maken met het beperkte aantal kanalen (32) en de populaire bezetting van die kanalen door aanbieders die bij de Haagse bevolking in de smaak vallen.
Jaarlijks loopt de Haagse programmaraad aan tegen het feit dat er nieuwe aanbieders zijn die zeker een toegevoegde waarde hebben, maar het is vrijwel onmogelijk om deze nieuwe aanbieders een plek op de kabel te geven. Er moet immers altijd een bestaande aanbieder wijken en hiervoor dient de HPR steekhoudende argumenten aan te dragen. “Momenteel beschikken we over 32 kanalen en als je daar de must carry zenders en de aan de gemeente beschikbaar gestelde twee kanalen vanaf trekt kunnen we 21 kanalen vrij invullen in het standaardpakket” Een groot aantal aanbieders is erg populair, zodat eigenlijk ook die kanalen niet “vrij invulbaar” zijn. Denk hierbij aan een station als Radio 538, RTL FM, Sky Radio, Noordzee FM etc. In gebieden in Nederland die niet onder Casema vallen is een gemiddeld aantal van 36-40 kanalen gangbaar. Dit geeft geen kwaliteitsverlies want in Rotterdam worden bijvoorbeeld 39 FM-kanalen probleemloos in stereo doorgegeven.
Om een aantrekkelijk pakket te garanderen aan de Haagse kabelabonnee en nieuwe aanbieders die duidelijk van toegevoegde waarde zijn een kans te geven te kunnen worden doorgegeven verzoekt de HPR Casema dan ook met klem om het aantal kanalen uit te breiden tot plusminus 40 kanalen. Het argument dat Casema tot op heden aandroeg, dat het technisch onhaalbaar is om het aantal kanalen uit te breiden, is niet juist. Navraag bij andere programmaraden in niet-Casemagebieden waar meer kanalen beschikbaar zijn leert dat de kwaliteit van ontvangst uitstekend is te noemen. Er zijn tot op heden bij een maximum van rond de 40 kanalen geen klachten bekend over de geluidskwaliteit, zelfs niet als alle 40 kanalen in stereo worden doorgegeven. De HPR is van mening dat de kabelabonnee er bij gebaat is indien er een kanaaluitbreiding plaatsvindt en verzoekt Casema te reageren op de wens van de HPR. Indien Casema van mening is dat een uitbreiding van het aantal kanalen op de Haagse kabel niet wenselijk/haalbaar is verzoekt de HPR om een uitleg van het standpunt van Casema in antwoord op dit kabeladvies.
De redactie van Radio.NL heeft de belangrijkste punten uit het advies gelicht:
Ujala
De uit Amsterdam afkomstige Hindoestaanse zender Radio Ujala heeft aangegeven geen kanaaldeling meer te wensen. Dit heeft volgens Radio Ujala te maken de adverteerders die wegblijven vanwege het onregelmatige karakter van doorgifte. Dit alles zorgt er voor dat de kosten te hoog worden. Ujala deelt het kanaal momenteel met de 2e kamer en wordt alleen doorgegeven als er geen vergaderingen zijn.
Radio G-FM
Radio G-FM is een nieuwe aanbieder die zich richt op mensen in de homo- en biseksuele gemeenschap en streeft na een betere integratie mogelijk te maken in de samenleving alsmede de vooroordelen weg te nemen. Er wordt een mix gedraaid van Dance, house, dance classics, r&b en top 40 muziek met als belangrijkste motto dat het gezellig en “happy” moet klinken. Radio G-FM is nu alleen nog te beluisteren via internet sinds april 2004. Radio G-FM is de enige aanbieder die bereid is tot kanaaldeling en aangezien zij als reserve-zender geadviseerd zijn kunnen zij op de kabel komen indien Ujala echt besluit om te stoppen in Den-Haag.
Juize FM
Juize FM is een Urban station, met veel R & B. Het muzikale format van Juize FM is niet helemaal uniek. Hier geldt hetzelfde argument als voor FunX. Desondanks is de HPR ervan overtuigd dat er behoefte kan bestaan aan deze radiozender. De Urban cultuur die meer behelst dan muziek alleen is inderdaad populair onder jongeren.
Ondanks dat Juize FM zelf beweert meer dan 6000 e-mails te hebben ontvangen van luisteraars via internet die Juize FM graag op de kabel willen in Den Haag, heeft de HPR nauwelijks verzoeken ontvangen via haar website en/of post/telefoon. De HPR heeft echter te maken met de beperkte ruimte die er momenteel is op de kabel. Wel heeft de HPR unaniem besloten om Juize FM aan te wijzen als reservezender.
Radio 227
De leden van de HPR waren onder de indruk van het format van deze nieuwe aanbieder. Daar waar een groot deel van de aanbieders zich richten op jeugdigen wil Radio 227 de doelgroep bedienen van boven de 40 jaar. Hier heeft Radio 227 in de ogen van de HPR inderdaad een “gat in de markt” aangeboord. Er bestaat bij de HPR dan ook zeker veel sympathie voor een initiatief als Radio 227, maar de HPR vindt het nog te vroeg om aan Radio 227 een eigen kanaal beschikbaar te stellen. De HPR zal de ontwikkelingen rondom Radio 227 echter met veel belangstelling blijven volgen en wijst Radio 227 eveneens aan als reservekandidaat mocht er tussentijds een kanaal beschikbaar komen.
Arrow 90.7 FM
De indruk van de HPR van Arrow 90.7 is positief. Er is momenteel geen enkele andere aanbieder die gespecialiseerd is in doorgifte van Jazz muziek, terwijl er hiervoor zeker een doelgroep bestaat in Den Haag. Desondanks ziet de HPR ook hier geen ruimte voor het beschikbaar stellen van een volledig kanaal. Ook hier geldt dat de beperkte speelruimte op de Haagse kabel de HPR parten speelt. De HPR is overtuigd van het feit dat een zender met een format als Arrow 90.7 FM thuishoort op de Haagse kabel, maar er is eenvoudig een gebrek aan beschikbare kanalen.
Arrow 90.7 heeft aangegeven in het aanmeldingsformulier dat men niet beschikbaar is voor kanaaldeling en dit vindt de HPR spijtig, want daar was eventueel nog enige speelruimte geweest om Arrow 90.7 FM gecombineerd door te geven. De HPR heeft er echter begrip voor dat een kanaaldeling niet wenselijk is voor een commerciële aanbieder. De HPR wijst Arrow 90.7 ook als reserve-kandidaat aan.
YAM FM
Yam FM presenteerde zich in de afgelopen 2 jaar reeds aan de HPR. Toen werd besloten Yam FM niet op te nemen en de ontwikkelingen omtrent de nieuweling af te wachten. De presentatie van Yam FM was helder, het format en de doelgroep waren duidelijk, maar de leden van de HPR kregen wederom niet de indruk dat er daadwerkelijk behoefte bestaat in Den Haag aan een dergelijke radiozender. Jongeren in de leeftijdscategorie van de tieners die Yam als doelgroep heeft worden al ruimschoots bediend door bestaande aanbieders. In die zin is Yam FM niet van toegevoegde waarde voor de Haagse kabel. Daarom heeft de HPR besloten om Yam FM niet te adviseren, wederom ook gezien de beperkte ruimte op de Haagse kabel. Desondanks staat de HPR niet negatief tegenover Yam FM en staat de raad zeker open voor opname, mocht er een plek op de kabel vrijkomen in de toekomst. De HPR Yam FM tegemoet treden en wijst Yam FM aan als reservekandidaat.
City FM-Classic Rock
Evenals tijdens voorgaande presentaties van City FM is de indruk van de HPR dat deze aanbieder niet afwijkt van het huidige aanbod op de Haagse Kabel. City FM heeft het format drastisch gewijzigd in Classic Rock. De HPR constateert dat in de behoefte aan Classic Rock reeds wordt voorzien via de hierin gespecialiseerde zender Arrow Rock Radio. Voorts heeft City FM niet aannemelijk weten te maken te beschikken over specifieke kennis op het gebied van Classic Rock.
Wat betreft de regionale nieuwsvoorziening heeft City FM zeker geen toegevoegde waarde. Op de Haagse kabel wordt de luisteraar wat dat betreft reeds bediend door Radio Hofstad, Radio West en de Lokale Omroep Den Haag. Ook het argument dat de commercials gericht zijn op de regio vindt de HPR niet al te sterk. City-FM wordt dan op dit moment ook niet toegelaten, ook niet als reserve-zender.
FunX/Colorful
FunX richt zich, evenals Colorful Radio, op autochtone en allochtone jongeren. Het enige verschil is dat FunX de nadruk legt op randstadjongeren, daar waar Colorful Radio zich op het hele land richt. FunX propageert een “lokale zender” te zijn met een raamprogrammering waarbij ook regionaal gerichte programmering is opgenomen. De HPR is van mening dat dit niet daadwerkelijk van toegevoegde waarde is voor de Haagse kabel. Het muzikale format is niet afwijkend in vergelijking met het bestaande aanbod. FunX wordt nu niet meer geadviseerd maar is wel in de Haagse ether te ontvangen.
Ondanks het verbod van de rechter ten aanzien van Colorful Radio op verzoek van Commerciële partijen, wordt Colorful vooralsnog gehandhaafd in het advies omdat de Haagse Programmaraad deze zender zeer waardeert en overtuigd is van de toegevoegde waarde. Vooralsnog zijn er gesprekken gaande tussen het Ministerie van OC&W, het Commissariaat voor de Media, Colorful Radio en Publieke Omroep zelf omtrent het nieuwe format dat per 1 januari 2005 ingaat en waarover de HPR reeds was geïnformeerd tijdens de mondelinge presentaties. Mocht de situatie zich voordoen dat de uitzendingen van Colorful Radio definitief worden beëindigd dan zal de HPR in extra vergadering bijeenkomen om zich te beraden.
Sunrise FM
De HPR constateert dat Radio Sunrise momenteel nergens wordt doorgegeven via de kabel na aanvankelijk te zijn doorgegeven in 33 gemeenten. Radio Sunrise was bovendien te laat met het terugsturen van het aanmeldingsformulier zonder een goede reden hiervoor. Dit feit alsmede de constatering dat Radio Sunrise zich uit eigen beweging op 8 september jongstleden om financiële redenen heeft teruggetrokken als aanbieder op de Rotterdamse kabel (de laatste gemeente waar Sunrise nog te beluisteren was) doet de HPR tot de conclusie komen dat doorgifte via de Haagse kabel niet wenselijk is.
Ook wat het format betreft is Radio Sunrise niet van toegevoegde waarde: Den Haag kent reeds een kanaaldeling van drie Hindoestaanse aanbieders die nagenoeg dezelfde doelgroep bedienen alsmede Radio Ujala in kanaaldeling met de Tweede Kamer, met een soortgelijk format. Ook de aan de gemeente Den Haag toegewezen kanalen bedienen de multiculturele samenleving in ruime mate.
Het gehele advies, inclusief een kanaal-indeling en opmerkingen met betrekking tot bestaande aanbieders is op de site van de De Haagse programmaraad na te lezen. [JHV/HPR]