Internet prominent in toekomst Publieke Omroep

Nederland 1, 2 en 3 komen live op internet, binnen Nederland althans. Dat zegt Mediastaatssecretaris Medy van de Laan. De Publieke Omroep gaat in 2005 onderzoeken hoe ze digitale radio- en televisieprogramma’s kan gaan uitzenden via internet. Verder zal onderzocht worden hoe omroepen online spelletjes en ander vermaak via internet aan kunnen gaan bieden. Dat staat in de toekomstvisie die staatssecretaris Van der Laan aan het parlement meestuurde met de mediabegroting voor 2005.

Er is een mediabudget van 852 miljoen te verteren, waarvan een budget voor de landelijke publieke omroep van 677 miljoen euro. Zo’n 640 miljoen euro komt uit subsidie, 209 miljoen is begroot aan Ster-inkomsten.

Tot februari 2005 kunnen organisaties zoals de Consumentenbond, de Raad voor Cultuur en de omroepverenigingen hun reactie geven op de nota over de toekomst van de publieke omroep. De staatssecretaris wil een toekomstbeleid formuleren voor de periode van 2005 tot 2009.

“In het voorjaar van 2005 zal Van der Laan de kabinetsvisie naar de Tweede Kamer sturen. Met het oog op het besluit over de erkenningen voor 1 januari 2005 moeten TROS en AVRO voor 20 december laten weten of ze in het publieke bestel willen blijven”, aldus Van der Laan.

Momenteel ontwikkelen de publieke omroepen een zogeheten ‘conceptportfolio van digitale kanalen’. De omroepen willen een aantal themakanalen voor digitale televisie en radio maken die met “beperkte middelen reeds geproduceerde inhoud weer bij (nieuw) publiek brengen.” Dat houdt in dat de archieven van de omroepen digitaal ontsloten zullen worden om oud materiaal in een nieuw jasje, in een nieuwe context opnieuw uit te zenden.

In 2005 moet vijftig procent van de huishoudens in de Randstad digitale televisie kunnen ontvangen via de ether. Voor distributie via internet zal de Publieke Omroep voor 2005 meer afspraken maken met internetproviders om tv-beelden te hosten voor streaming naar hun eigen abonnees. Dit moet de servers van de omroepen ontlasten en verbreedt de basis voor online distributie volgens de staatssecretaris.

Van der Laan vervolgt: “De betekenis van een Elektronische Programma Gids (www.omroep.nl/gids) op internet en van settop-boxen voor digitale tv kan cruciaal worden. Niet alleen in het licht van nieuwe media, maar op termijn ook voor de vindbaarheid van de traditionele kanalen van de Publieke Omroep in een digitale wereld.” De Elektronische Programma Gids krijgt ook 100.000 euro om extra informatie mee te kunnen zenden ten behoeve van digitale radio.

De Publieke Omroep wil in 2007 een marktaandeel van veertig procent halen. Daarbij stelt de politica in haar brief aan de Kamer echter minder belang aan kijk- en luistercijfers te zullen gaan hechten. Door het sterk veranderende medialandschap – ze verwijst naar de tv-plannen van John de Mol – moeten kijk- en luistercijfers “…in relatie staan met het bereik onder bepaalde doelgroepen. Voor de toekomst is een combinatie van indicatoren nodig. In de prestatieafspraken wordt hierop teruggekomen.” [Planet/Radio.NL]

Gerelateerde berichten