Omroep Flevoland voert actie

Het personeel van Omroep Flevoland is buitengewoon pissig. Naar nu blijkt hebben andere provincies volgens de omroep afgelopen jaren bijna stilzwijgend geld in de zak gestoken dat bestemd was voor de kleinste publieke regionale omroep van Nederland. De omroep moet daardoor drastisch bezuinigen op het personeelsbestand waardoor enkele programma’s geschrapt moeten worden. Het personeel is niet blij mee en gaat actie voeren.

Volgens Omroep Flevoland zijn er aan het begin van deze eeuw tussen de provincies afspraken gemaakt over de hoeveelheid geld die elke publieke regionale omroep in Nederland krijgt. Dit politiek gedragen besluit is voor zover nu bekend door ambtenaren 2 jaar later teruggedraaid. Het is volstrekt onduidelijk of de politiek verantwoordelijken hierop invloed hebben kunnen uitoefenen. Duidelijk is wel dat grotere provincies in het land er met het geld vandoor zijn gegaan. De drie kleinste provincies en dito regionale omroepen (Zeeland, Drenthe en Flevoland) hebben het nakijken.

Tekort 800-duizend euro
Omroep Flevoland: “De gevolgen zijn desastreus. Een tekort van bijna 800-duizend euro op de begroting van 2005 euro dwingt de omroep om, in het ergste geval, het personeelsbestand in te krimpen met 20 procent. En dat betekent het afbreken van een volwaardige journalistieke en professionele publieke regionale omroep. Programma’s moeten worden geschrapt en in het weekeinde moet de omroep de deur gewoon dicht doen. Succesvolle programma’s als ‘ De 12e provincie’ van Klaas Wilting dreigen te verdwijnen. Ook ziet het er naar uit dat er in weekeinde geen nieuws en sportprogramma’s meer uitgezonden kunnen worden.”

Het tekort op de begroting van 2005 heeft zo kunnen oplopen omdat pas in juni van dit jaar, na onenigheid met de provincie over geld, bleek dat er iets mis was. Het duurde toen nog tot bijna begin november voordat duidelijk werd hoe de vork echt in steel zat. Met stille diplomatie hebben de directie en de ondernemingsraad van Omroep Flevoland geprobeerd het tij te keren, maar dat heeft niet tot resultaat geleid.

Oplossing
Alle betrokkenen in deze zaak: staatssecretaris Van der Laan, Tweede Kamerleden, de samenwerkende provincies (IPO), de samenwerkende regionale omroepen (ROOS) en ook de provincie Flevoland vinden dat het probleem van Omroep Flevoland moet worden opgelost omdat er geen sprake is van  bezuinigingen op het budget van publieke regionale omroepen. Hoewel iedereen dat vindt is er niemand die het onbedoelde financiële probleem oplost.

Demonstratie in Flevoland en Den Haag
De chaos, het onoverzichtelijke en niet controleerbare van het subsidiesysteem, komt het personeel van omroep Flevoland nu echt de neus uit. Om een doorbraak te forceren gaat het personeel dinsdag in een demonstratieve optocht naar het provinciehuis om daar rond 13.15 uur in een petitie de bestuurders op te roepen om te knokken voor de Flevolandse centen. Daarnaast wordt er ook een bezoek voorbereid aan de mediaspecialisten in de Tweede Kamer. Ook hun inbreng zou het begin kunnen zijn van een herstel van de financiële noodsituatie bij Omroep Flevoland.

Deze mediaspecialisten hebben inmiddels al een brief gekregen van de gezamenlijke ondernemingsraden van alle publieke regionale omroepen, ondersteund door de Nederlandse Vereniging van Journalisten, om eindelijk eens te komen tot een rechtvaardige, betere en heldere wetgeving rond de subsidies van de publieke regionale omroep. Het personeel van Omroep Flevoland wil echter met alle macht voorkomen dat er nu eerst programma’s moeten worden geschrapt en er mensen moeten worden ontslagen en dat vervolgens over 1 of  2 jaar blijkt dat de omroep toch meer geld krijgt. Daarom wordt nu de actie gezocht, aldus Omroep Flevoland. [Flevoland/Radio.NL]

Gerelateerde berichten