De Nederlandse Mededingingsautoriteit is een onderzoek gestart om te kijken of Casema de wet heeft overtreden. Dit nadat programmaraden uit onze provincie in het geweer kwamen tegen het kabelbedrijf.
De raden waren het er niet mee eens dat Casema zenders uit het basispakket haalde en de tarieven verhoogde. Regionale politici stelde daarop kamervragen. In zijn antwoorden kondigt minister Brinkhorst van Economische Zaken dit onderzoek aan.
Minister Brinkhorst van Economische Zaken heeft deze vragen als volgt beantwoord.
– Is het u bekend dat Casema met ingang vanaf begin volgend jaar een aan tal Nederlandse commerciële zenders wil overhevelen van het goedkope basispakket naar het veel duurdere standaardpakket?
Ja, het is mij bekend dat Casema een aantal Nederlandse commerciële zenders heeft overgeheveld dan wel wil overhevelen – van het basispakket naar het duurdere standaardpakket. Volgens opgave van Casema ontvangt 80% van de klanten in het verzorgingsgebied van Casema reeds nu geen Nederlandstalige commerciële zenders meer in het basispakket.
-.Deelt u de mening dat het merendeel van de kabelabonnees hoofdzakelijk kijkt naar de Nederlandstalige publieke en commerciële zenders en dat er derhalve voor het merendeel van de abonnees sprake is van een prijsstijging van 8.50 naar 13.50 euro, ofwel van 58%, voor dit pakket?
Ik deel de mening dat merendeel van de kabelabonnees hoofdzakelijk kijkt naar de Nederlandstalige publieke en commerciële zenders. Het is echter niet zo dat dit voor het merendeel van de abonnees een prijsstijging betekent, daar het merendeel van de klanten reeds nu op het standaardpakket geabonneerd is. Volgens opgave van Casema gaat het daarbij om minimaal 95% van de klanten.
-.Deelt u de mening dat Casema in deze situatie misbruik maakt van haar dominante marktpositie? Zo ja, gaat u maatregelen nemen om te voorkomen dat de door Casema aangekondigde maatregel doorgang kan vinden?
De NMa is een diepgaand onderzoek gestart om vast te stellen of Casema de Mededingingswet heeft overtreden. Door middel van dit onderzoek wordt geconstateerd of er al dan niet een grondslag voor het opleggen van verplichtingen bestaat. Zodra de resultaten van dit onderzoek beschikbaar zijn zal ik deze aan uw kamer toezenden.
-.Is het waar dat Casema in dezen het wettelijk vereiste advies van de programmaraad naast zich neer heeft kunnen leggen? Zo ja, is hier sprake van een maas in de wet die gedicht moet worden of acht u het voorval in overeenstemming met de bedoelingen van de Mediawet? Kunt u uw antwoord toelichten?
Artikel 82k, vijfde lid, van de Mediawet bepaalt dat een kabelexploitant alleen om zwaarwichtige redenen van het advies van een programmaraad over het wettelijk minimumpakket mag afwijken. Op 28 juli 2004 heeft de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State in een geding tussen het Commissariaat voor de Media en Casema (Afdeling bestuursrechtspraak, zaaknummer 200400154/1) bepaald dat Casema een beroep kan doen op het afwijken van het programmaraad-advies wegens zwaarwichtige omstandigheden, indien een programma-aanbieder geen toestemming geeft voor het opnemen van zijn programma’s in het wettelijk minimumpakket.
In casu hebben de aanbieders van de programma’s RTL 4, Yorin en SBS 6 bezwaar gemaakt tegen het opnemen van deze programma’s in het wettelijk minimumpakket, onder meer vanwege ongewenste rasterwisselingen en het ontbreken van zekerheid over gezamenlijke doorgifte van deze programma19s in verband met de jaarlijkse advisering door de programmaraad. Zij hebben gekozen voor meerjarige gezamenlijk doorgifte in het ruimere standaardpakket, door daarover met Casema een contract te sluiten.
Blijkens informatie van het Commissariaat voor de Media circuleert er onder de programmaraden in het verzorgingsgebied van Casema een door Casema opgestelde lijst van beschikbare televisieprogramma’s voor het wettelijk minimumpakket. De programma’s van de Nederlandstalige commerciële omroepinstellingen ontbreken op deze lijst. De programmaraden kunnen een keus maken uit hoofdzakelijk televisieprogrammas van buitenlandse publieke omroepinstellingen.
Ik heb met de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap afgesproken dat wij ons nader zullen buigen over de vraag wat een en ander betekent voor de effectiviteit van de programmaraden. [RTVUtrecht/Radio.NL]