BBC maakt documentaire over radio jingles

BBC Radio 4 zal op maandag 3 januari een documentaire uitzenden over het kortste muziekstuk dat ooit gecomponeerd werd: de radio jingle. Jingles ontstonden is de jaren ’40 en ’50 in de Verenigde Staten. Pas met de komst va de zeezenders in de jaren ’60 veroverde jingles ook Europa.

Tijdens de uitzending komt o.a. Jon Wolfert van jingleproducent JAM uit Dallas aan het woord. Wolfert was 15 jaar verantwoordelijk voor de jingles op BBC Radio 1 en 2. Ook zullen radioveteranen Tony Blackburn en Paul Gambaccini aan het woord komen, beiden maakte de intrede van jingles in Europa mee toen ze nog actief waren bij de zeezenders. Maar ook jingleverzamelaars komen aan het woord, waaronder David Hemsley. Zijn collectie reikt over meer dan 40.000 jingles.

“Don’t Touch That Dial”, zoals de documentaire heet, zal op 3 januari worden uitgezonden tussen 21.30 en 22.00 uur (Nederlandse tijd) op BBC Radio 4. BBC Radio 4 wordt via de meeste kabelnetten in Nederland doorgegeven. Daarnaast is het station via internet de te beluisteren. [R.S./Radio.NL]

Gerelateerde berichten