C.v.d.M. toetst uitzendrechten voetbal

Staatssecretaris Medy van der Laan van Cultuur en Media wil de definitieve contracten rondom de uitzendrechten van de voetbalwedstrijden laten toetsen aan de Mediwet. Dit zal het Commissariaat voor de Media (CvdM) doen zodra de contracten getekend zijn. “De staatssecretaris wil niet wachten tot de uitzendingen”, aldus Ilie Trienekens woordvoerder van Van der Laan.

Vorige week heeft het CvdM zich al uitgesproken over een onderhandelingsdocument, het zogeheten tenderdocument. Zij kwam tot de conclusie dat het document op verschillende punten strijdig is met de Mediawet. Er worden te veel eisen gesteld aan de vorm van de uitzendingen en er wordt mogelijk te veel reclame gemaakt, zo stelt het CvdM.

De Eredivisie Commanditaire Vennootschap (ECV) presenteerde op 19 november het tenderdocument. Daarin worden de voorwaarden uiteengezet, waaronder de ECV de uitzendrechten van voetbalwedstrijden wil verkopen. Van der Laan stelde daar op verzoek van onder meer CDA en PvdA een onderzoek naar in. Het CvdM vindt dat de journalistieke vrijheid bij zowel de publieke- als de commerciële omroepen in gevaar komt bij de huidige voorwaarden van de ECV. [Novum/Radio.NL]

Gerelateerde berichten