De Mol en Versatel krijgen voetbalrechten.

John de Mol lijkt zijn wraak te hebben op de NOS. Hij mag zeer waarschijnlijk vanaf volgend seizoen de samenvattingen van de wedstrijden uit de Eredivisie uitzenden. De Mol zou hier ongeveer 37 miljoen euro voor betalen. Versatel krijgt waarschijnlijk de rechten op de live wedstrijden achter de decoder (dertig miljoen) terwijl de rechten voor de live wedstrijden op de vrijdagavond voor een onbekend bedrag naar RTL gaan. Dat meldt het RTL Nieuws aan de hand van bronnen in de voetbalwereld.

De Eredivisie NV zou dit voorstel aanstaande maandag naar de clubs versturen. Zowel de plannen van De Mol als die van Versatel lijken in goede aarde te vallen bij de eredivisieclubs. Hiermee krijgen de clubs de komende drie jaar ongeveer 75 miljoen euro per jaar binnen. Zowel De Mol als Versatel willen het voetbal gebruiken om hun nieuwe diensten, respectievelijk een ‘brede TV-zender’ en televisie via de telefoonkabel (onderdeel van een Triple Play strategie, dus telefonie, internet en radio/televisie diensten in 1 pakket), versneld geaccepteerd te krijgen onder consumenten.

De NOS raakt hiermee de voetbalrechten kwijt. Dat gebeurde tot nu toe slechts een andere keer; tijdens de start van Sport7, de geflopte sportzender van onder andere KPN. De zender mislukte mede doordat de NOS een deel van de voetbalrechten mocht kopen van Sport7 (de sportzender werd hiertoe gedwongen door de politiek). De NOS voerde in die tijd ook een ‘van iedereen, voor iedereen’ campagne om weerstand te creëren tegen de Sport7 plannen. De sportzender wilde tegen een geringe betaling doorgegeven worden op de kabel (ongeveer twee gulden per abonnee per jaar), terwijl de NOS claimde het voetbal gratis uit te zenden. Nadat de stekker uit Sport7 werd getrokken verkocht de NOS echter een deel van haar voetbalpakket vrijwel direct door aan Canal+, een betaalzender die ongeveer dertig euro per maand kost.

Ook Canal+ verliest hoogstwaarschijnlijk ook haar rechten. Voetbal is 1 van de kurken waarop deze abonneezender drijft. Naast sport verzorgt Canal+ ook film- en erotiekuitzendingen via haar drie televisiezenders. De zender kampt al sinds de start met verliezen. Het is onduidelijk wat de exacte gevolgen van het mogelijke verlies van Eredivisievoetbal zijn voor de premiumzender. [MvD/Radio.NL]

Gerelateerde berichten