Duitsland: Meer Duitse muziek op de radio?

Het houdt de gemoederen in Duitsland al maanden bezig: een verplicht percentage aan Duitse muziekproducties op de radio, ofwel de zogenoemde radioquota. Als het aan een aantal politieke partijen ligt komt er snel zo’n verplicht percentage. En daarmee staan ze lijnrecht tegenover de radiostations in Duitsland.

Bundestag
Afgelopen vrijdag stemde een meerderheid van de “Bundestag” (de Tweede Kamer van Duitsland) onder leiding van de fracties van de SPD en de Bündnis 90/Die Grünen voor een radioquota. Vooralsnog gaat het niet om een wettelijke verplichting, maar om een “vrijwillige” zelfverplichting van 35% aan Duitse producties. De plan om een wettelijke verlichting in te voeren, zoals het oorspronkelijke plan was, kreeg geen meerderheid van het parlement.

Culturele veelvoud
De partijen willen met de quota de “culturele veelvoud” op de radio weer in balans brengen. Op dit moment is het percentage aan Duitstalige muziek op de radio amper 10%. De rest is voornamelijk Engelstalig. De invoering van de quota wordt ondersteund door de Duitse muziekindustrie en vele Duitse muziekanten. Op dit moment heeft de Duitse muziekindustrie, net als de Nederlandse, het erg moeilijk. Nog steeds dalen de verkoopcijfers van cd’s. De overheid wil met de radioquota ook de muziekindustrie een steun in de rug geven. De vraag is alleen of het in het huidige “download” tijdperk zal helpen.

Buitenland
Als voorbeeld voor de invoering van de quota wijzen de partijen op het Buitenland. Zo bestaat er al een quota voor muziek in eigen taal in bijvoorbeeld Canada, Polen, Zwitserland, Roemenië en Frankrijk. In het laatstgenoemde land bedraagt het verlichte percentage aan Franstalige muziek zelfs 40%. Sinds de invoering in Frankrijk is de muziekindustrie daar een stuk gezonder geworden.

Radiostations en publiek tegen
De radiostations in Duitsland zijn fel tegen de quota en overwegen een eventuele gang naar de rechtbank. Volgens Matthias Matuschik van het radiostation “Donau 3FM” leidt het draaien van meer Duitse muziek niet tot betere muziek. Daarnaast kan het niet de opdracht van de stations zijn om de Duitse muziekindustrie uit de put te helpen. Ook het succes in het Buitenland betwijfelt hij. “Vele stations in Frankrijk riskeren liever een boete dan dat ze aan de gestelde quota voldoen.”

Ook het Duitse volk lijkt niet massaal warm te lopen voor een verplicht percentage aan Duitse producties. Uit een internetonderzoek van het onderzoeksbureau F&S blijkt dat 77% van de inwoners van Duitsland tegen de invoering van de quota is. Slechts 7% is pertinent voorstander van de invoering.

Stijging percentage Duitse muziek
Het idee om de quota in te voeren komt net op het tijdstip dat de radiostations meer Duitstalige muziek zijn gaan draaien. Uit onderzoek van Nielsen Music Control, een bedrijf dat bijhoudt welke platen er op de stations worden gedraaid, blijkt dat het percentage aan Duitse muziek op de commerciële radiostations in een jaar tijd is gestegen van 8,1% naar 9,6%. Bij de publieke stations steeg het percentage van 7,7% naar 10,0%.

Of dit een gevolg is van een mogelijke invoering van een radioquota is, is niet bekend. Wel is het zo dat diverse Duitse artiesten op dit moment goed scoren in de hitlijsten. Naast gevestigde bands als “Die Fantastischen Vier” en “Die Toten Hosen” bestormen op dit moment ook nieuwe bands als “Silbermond” en “Juli” de hitlijsten. In de Top 20 van Radio SAW, die geheel door luisteraars wordt samengesteld, was bijvoorbeeld de top 5 van afgelopen week geheel Duitstalig. Daarnaast zijn ook Duitse producties als “Blue Lagoon” op dit moment uiterst succesvol in de hitlijsten. [Spiegel/Radioszene/R.S./Radio.NL]

Gerelateerde berichten