Honderden films maken kans op Oscar

In totaal 267 films maken kans op de felbegeerde Oscar, de belangrijkste filmprijs ter wereld. Dat meldt The Hollywood Reporter woensdag. Vijf van deze films ontvangen eind januari een nominatie voor de titel beste film van 2004. De Academy of Motion Picture, Arts and Sciences, de organisatie van de Oscaruitreiking, hebben de eerste stemenveloppen het afgelopen weekeinde naar de honderden Academy-leden gestuurd.

Onder hen bevinden zich sterren als Steven Spielberg, Tom Hanks en Julia Roberts. Films die getipt worden voor een nominatie zijn onder meer ‘The aviator’, ‘Million dollar baby’, ‘Sideways’, ‘Finding Neverland’, ‘Closer’ en ‘Ray’.

De relatiekomedie ‘Sideways’ ontving een paar weken geleden zeven nominaties voor een Golden Globe en geldt daarom als favoriet voor een Oscarnominatie. Martin Scorsese’s ‘The aviator’, met rollen voor Cate Blanchett, Jude Law en Leonardo DiCaprio als mijardair Howard Hughes, maakt dit jaar ook een grote kans. Johnny Depp als ‘Peter Pan’-schrijver J.M. Barrie in ‘Finding Neverland’ behoort evenzeer tot de kanshebbers. Ook ‘Million dollar baby’ van en met Clint Eastwood, over een vrouwelijke bokser gespeeld door Hilary Swank, maakt een goede kans. De Nederlandse kickbokser Lucia Rijker speelt een bijrol in de film. ‘Simon’ maakt voor Nederland een kans genomineerd te worden voor beste buitenlandse film.

Het seksueel geladen relatiedrama ‘Closer’ met in de hoofdrollen Julia Roberts, Jude Law, Natalie Portman en Clive Owen, heeft bij de Globes vijf nominaties in de wacht gesleept. De filmstudio’s zijn inmiddels druk bezig met het lobbyen van de stemmers, door hun films bij hen onder de aandacht te brengen. Dit doen ze door middel van advertenties in de vakbladen en door videobanden en dvd’s te sturen naar alle Academy-leden. Soms komen deze zogenaamde ‘screeners’ op het internet terecht, zodat de film in de beste kwaliteit te downloaden is.

De Oscarceremonie vindt plaats op 27 februari in Hollywood. [Novum/Radio.NL]

Gerelateerde berichten