Lekken naar de pers werkt

Het laten uitlekken van gevoelige of vertrouwelijke informatie naar de media werkt. Dat blijkt uit een onderzoek van dr. M. de Vries en J. de Jong, respectievelijk hoogleraar en student Bestuurskunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen. In 63 procent van de gevallen leidt de doorgespeelde informatie tot publicatie, waarmee degeen die heeft gelekt, geheel of gedeeltelijk zijn doel bereikt. Bijna alle informanten slagen erin anoniem te blijven.

De wetenschappers ondervroegen journalisten van stad- en regioredacties van vijftig Nederlandse dagbladen. Geen enkele journalist had een moreel probleem met het gebruiken van de toegespeelde informatie.

Middenkader
Veruit de meeste bronnen zijn mannelijke ambtenaren uit het middenkader, die een zakelijke relatie met de journalist onderhouden. De meeste loslippigen zoeken uit zichzelf contact met de pers. In bijna de helft van de gevallen spelen zij mondeling informatie door. Ambtenaren uit het middenkader zoeken vaak de landelijke pers op. Raads- en Statenleden babbelen vaak tegen regioredacteuren en gedeputeerden en wethouders blijken vooral stadsredacteuren te gebruiken, aldus de onderzoekers.

Opvallend is dat raads- en Statenleden de media het vaakst officiële stukken en memo’s toespelen. Bestuurders en ambtenaren houden het meestal bij mondelinge informatie. De ondervraagde journalisten geven aan dat de informatie vaak minder genuanceerd, onvolledig en weinig gedetailleerd is, maar toch controleren zij slechts in 34 procent van de gevallen de juistheid van hun nieuws. [Antenne2/Radio.NL]

Gerelateerde berichten