NCRV-gids onderzoekt tv-gebruik van 50-plussers

Ouderen kijken veel televisie maar zijn wel kritisch op het gebruik ervan. Zo noemt 45% van de 50-plussers in Nederland het feit dat veel mensen elkaar op tv niet laten uitpraten als hun belangrijkste ergernis tijdens het tv-kijken. Dit blijkt uit onderzoek van TNS NIPO, uitgevoerd in november 2004 in opdracht van de NCRV-gids.

Mensen van 65 jaar en ouder storen zich in nog grotere mate aan het gebrek aan goede omgangs-vormen, de helft van hen noemt het hun belangrijkste bron van ergernis. De ergernissen top-acht wordt verder aangevoerd door overmatig geweld en grof taalgebruik. Slechts 4% van de ondervraagden geeft aan zich nooit te ergeren.

De kwaliteit van het Nederlandse tv-aanbod laat in de ogen van de Nederlandse 50-plusser nogal wat te wensen over. 34% vindt dat goede programma’s op een te laat tijdstip worden uitgezonden. Voor 22% van de ondervraagden is de kwaliteit van de dagprogrammering onder de maat. Naar mate de ondervraagden ouder worden, hecht men hier nog meer belang aan (28% van de 65-plussers).

In de NCRV-gids van deze week wordt uitgebreid ingegaan op bovengenoemd onderzoek. Trendwatcher Carl Rohde en Edgar Keehnen van AgeWise (onderzoeksbureau op het gebied van ouderenmarketing) reflecteren op de uitkomsten en plaatsen deze in een breder maatschappelijk kader. Over de ergernissen rondom grof taalgebruik en veel geweld zegt Carl Rohde: “Maar vergis je niet, dat is niet omdat ouderen doetjes zijn. Ze hebben alleen meer levenservaring en weten daardoor dat verbaal geweld of agressie vaak niet werkt. Na een half leven heb je vaak wel ontdekt dat respect voor elkaar veel meer oplost.”
 
Volgens Keehnen zou het een goede oplossing zijn als zenders informatieve programma’s niet meer ’s avonds laat maar ’s morgens zouden uitzenden. “Dan zou de dagprogrammering een stuk aantrekkelijker zijn. Voor veel oudere mensen kan de televisie goed de structuur van hun dag bepalen”. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten