Programmaraad Haarlem ziet lid aftreden

Theo Plasschaert, freelancer bij Radio 1 en lid van de programmaraad van Haarlem, heeft per direct zijn functie als programmaraadslid neergelegd. Dit nadat de programmaraad een brief had gehad van het Commissariaat voor de Media, waarin de mediawaakhond de programmaraad er op wees dat de geldigheid van de adviezen die de raad vanaf 1 juli 2004 uitbrengt bestreden kan worden door de kabelmaatschappijen.

Dit omdat het advies mogelijk niet conform de mediawet tot stand zou zijn gekomen; Plasschaerts functies bij Radio 1 en de programmaraad zijn namelijk wellicht in strijd met artikel 82L van de mediawet. Dit wetsartikel bepaald dat iemand met een betrekking bij een commerciële of publieke omroep niet in een programmaraad mag zetelen.

Pablo Meegdes heeft zijn vrijwillige functie bij Exit Radio per direct neergelegd, in afwachting van meer duidelijkheid over de interpretatie van het bewuste wetsartikel. Meegdes blijft wel in de raad zitten.

De programmaraad van Haarlem stelt in het een reactie het te betreuren dat Plasschaert zijn functie heeft neergelegd, maar respecteert de beslissing wel. “De programmaraad vind het jammer dat de gevolgen van de wetswijziging niet eerder aan de orde zijn geweest maar is blij dat door de beslissingen die Pablo en Theo hebben genomen eventuele problemen die mogelijk tot een onderzoek door het Commissariaat voor de Media zouden kunnen leiden voorkomen kunnen worden. De Programmaraad betreurt het vertrek van Theo ten zeerste”. De raad wijst hierbij op een wetswijziging eerder dit jaar. Voor die wetswijziging mocht een medewerker van een programmaraad nog wel werkzaam zijn bij een radio- of TV-station. Sinds deze wetswijziging is dat niet meer toegestaan.

Volgens de Programmaraad heeft het CvdM overigens geen onderzoek lopen naar de programmaraad Haarlem, zoals een woordvoerder van de mediawaakhond eerder deze week wel aan deze site liet weten. Er is volgens de programmaraad ook geen sprake van belangenverstrengeling.

Ook in de programmaraad van Eemland zijn er inmiddels personele wijzigingen geweest naar aanleiding van de publicaties op deze site over mogelijke overtredingen van de mediawet bij deze programmaraad.

De afgelopen dagen berichtte Radio.NL al uitvoerig over mogelijke overtredingen van de mediawet door de programmaraden van Haarlem en Eemland. Er lopen nog onderzoeken naar eventuele belangenverstrengelingen en mogelijke overtredingen van de mediawet bij andere programmaraden. Na het weekend verwachten wij nog een aantal berichten te kunnen plaatsen over dit onderwerp. [MvD]

Gerelateerde berichten