USA: Stern nu al weg bij Infinity radio?

Op dit moment gonst het in de Verenigde Staten van de geruchten dat shock-jock Howard Stern met stille trom is vertrokken bij Viacom’s radiotak Infinity. Stern zou afgelopen donderdag zijn laatste uitzending op de “analoge” radio hebben gemaakt en nu al de overstap maken naar zijn toekomstige werkgever Sirius Satellite Radio. Komende maandag zal echt bekend worden wat Stern zal doen, want dan keert hij terug van vakantie.

Oorspronkelijk zou Stern pas in januari 2006 de overstap maken van Infinity, de op één na grootste aanbieder van radio op FM en AM in de Verenigde staten, naar het betaalde Sirius Satellite Radio.

Overeenkomst tussen Viacom en de FCC
Het vroege vertrek van Stern zou alles te maken hebben met een akkoord dat Viacom sloot met mediawaakhond FCC. Volgens de schikking koopt Viacom een aantal lopende zaken af voor $ 3,2 miljoen en belooft het dat het de overschrijding van de fatsoensnormen tijdens de radio- en televisie-uitzendingen zal voorkomen. Hiervoor zal Viacom o.a. live programma’s met vertraging gaan uitzenden. Mocht het dan alsnog voorkomen dat de grens overschreden wordt, dan zal Viacom de desbetreffende presentator of jock ontslaan. Slecht nieuws voor Stern dus.

Om te voorkomen dat “omstreden” presentatoren en jocks opnieuw de fout is gaan, gaat Viacom haarfijn aan ze uitleggen waar de grenzen liggen. Dus als Viacom zich aan z’n woord houdt, is Stern nu op “fatsoenlijkheidcursus”. Niet echt iets voor Stern, die zich niet graag de wet laat voorschrijven.

Stern furieus
De shock-jock zelf is furieus over de plannen van Viacom en zegt niets af te hebben geweten van de overeenkomst. Afgelopen maand dreigde Stern dan ook met dat hij alleen nog maar non-stop muziek zou draaien tijdens zijn ochtendtalkshow.

Sinds Stern begin oktober bekend maakte dat hij over zal stappen naar de satellietaanbieder is het al meerdere keren tot een confrontatie gekomen tussen Stern en zijn bazen bij Infinity. Volgens de jock wordt hij nu al hevig gecensureerd door zijn bazen: “een luisteraar uit Los Angeles schreef me dat ze daar stukken uit m’n show knippen en daarvoor in de plaats meer reclame uitzenden.”

Eerder naar Sirius..?
De vraag is nu of Infinity niet al eerder van Stern af wil. Stern vertegenwoordigt op dit moment een waarde van $100 miljoen bij Infinity, maar Infinity zelf zegt dat hij slechts een klein stukje voorstelt voor Viacom. Over een vertrek van Stern wil Infinity, die zijn show dagelijks via 26 stations uitzendt, geen uitspraken doen.

Maar het is geen openbaar geheim dat Stern ook al met z’n bazen overhoop ligt over zijn promotie van Sirius tijdens zijn uitzending. Een maand geleden gaf Stern, na een persconferentie in Manhattan, honderden abonnementen op Sirius Satellite Radio weg aan zijn fans.

Inmiddels maakt ook Sirius er geen geheim van dat het de shock nog liever vandaag als morgen ziet komen. Geruchten gaan dan ook dat Infinity en Sirius om de tafel hebben gezeten om het contract van Stern af te kopen.

Voor Sirius staat er een hoop op het spel. Volgens analisten moet het tenminste één miljoen nieuwe abonnees binnen halen om het vijfjarig contract met Stern, ter waarde van $500 miljoen, te kunnen dekken.

Als er één schaap over de dam is…
Stern is niet de enige jock die de analoge radiowereld de rug toekeert en zijn heil zoekt bij de satelliet stations. Gregg “Opie” Hughes en Anthony Cumia kondigde al eerder aan te vertrekken naar XM, een andere aanbieder van satellietradio.

Opie en Anthony werden al eerder door Infinity ontslagen. Tijdens hun ochtendshow op WNEW/New York in 2002 werden stellen opgeroepen om seks te hebben op riskante plaatsen. Toen een paar beweerde de liefde te hebben bedreven in de St. Patrick’s Kathedraal in Manhattan, werd een grens overschreden en werd de show van de zender gehaald.

Satellietradio in opmars
Satellietradio begint op dit moment zeer populair te worden in de Verenigde Staten. De afgelopen maand wist Sirius ruim 200.000 nieuwe abonnees binnen te halen. Inmiddels heeft het bedrijf al meer dan één miljoen leden. XM heeft op dit moment al meer dan 3 miljoen leden.

Satellietradio in de Verenigde station is niet te vergelijken met de huidige vorm van satellietradio zoals we die in Nederland kennen. Voor satellietradio in de Verenigde Staten is geen grote schotel nodig, maar slechts een kleine antenne. Hierdoor is het ook mogelijk om satellietradio in de auto te ontvangen. Voor ongeveer $10 per maand kan men zich abonneren op ruim 120 radiokanalen, die ook nog eens reclamevrij zijn.

Toekomst
Hoe de strijd rondom Stern zal aflopen in 2005 en wat zijn toekomstplannen zijn, kan niemand nog voorpellen. Eén ding is zeker, na 3 januari zal het allemaal nog interessanter worden. Radio.NL zal de perikelen rondom de populaire shock-jock in de gaten blijven houden. [CNNmoney/NYPost/R.S./Radio.NL]

Gerelateerde berichten