De NOS heeft geprobeerd een deal te sluiten met media-ondernemer John de Mol om het eredivisievoetbal voor Studio Sport te kunnen behouden. NOS-directeur Gerard Dielessen benaderde De Mol na de zomer om samen te bieden op het voetbal. Juristen maakten echter korte metten met de ‘verkennende gesprekken’.
Dat blijkt uit gesprekken van de Volkskrant met de hoofdrolspelers. De NOS stelde voor het voetbal op zaterdag te doen, zodat De Mol de zondagavond kon nemen. Dat was financieel ook aantrekkelijk voor De Mol, omdat de NOS beschikt over een productiebedrijf om het voetbal in beeld te brengen. De NOS mag dat werk alleen doen als ze de beelden (deels) zelf uitzendt. De plannen gingen niet door omdat samenwerken bij het bieden op voetbalrechten botst met mededingingsregels.
De Mol won vlak voor de kerst de strijd om de samenvattingen voor 35 miljoen euro per jaar, 4,5 miljoen meer dan de NOS. De NOS had het bedrag van De Mol kunnen benaderen doordat de TROS aanbood mee te betalen. De NOS weigerde, omdat nog meer geld voor het voetbal niet meer te verantwoorden was. Volgens voetbalbestuurders had de NOS het voetbal behouden als de zendgemachtigde ongeveer hetzelfde geboden had als De Mol.
De verkoop van het eredivisievoetbal werd nog gehinderd doordat de KNVB tegelijkertijd probeerde de thuiswedstrijden van het Nederlands elftal voor na 2006 te verkopen. Dat schrijft voormalig NOS-directeur Ed van Westerloo in zijn donderdag gepresenteerde boek We hoeven er niet aan te verdienen, over de historie van de voetbalrechten. Eredivisie CV zou kwaad zijn geworden omdat de voetbalbond zo een goede opbrengst van de verkoop het eredivisievoetbal in gevaar bracht. Eredivisie CV was bang dat geld dat besteed zou worden aan het Nederlands elftal ten koste zou gaan van de opbrengst van de voetbalrechten voor de eredivisie. [Volkskrant/Radio.NL]