Omroep Apeldoorn stopt ermee. Het bestuur van de omroepstichting vraagt surseance van betaling aan omdat het geen oplossing ziet voor de financiële problemen waarin de omroep verkeert. De gemeente Apeldoorn wil geen handreiking doen. Afgelopen week werd de slotuitzending vertoond.
Het bestuur van de omroep deed tevergeefs een beroep op de gemeente om de totale subsidie over 2005 (circa 65.000 euro) ineens over te maken. Dat werd afgewezen omdat de gemeente vraagtekens plaatst bij de begroting die werd gepresenteerd.
Vorig jaar stond de omroep ook al op de rand van een faillissement. Vanwege een hoog opgelopen belastingschuld legde de belastingdeurwaarder september 2003 beslag op de apparatuur van Omroep Apeldoorn. Medewerkers waren toen juist bezig met een inzamelingsactie die enkele tonnen bijeen moest brengen.
In een poging het vege lijf te redden trad de omroep de regels met voeten. Zo werden gulle gevers tijdens de inzamelingsactie rijkelijk in beeld gebracht, wat volgens het Commissariaat voor de Media een overtreding van de wet was. Het beoogde doel werd toen bereikt. Binnen twaalf dagen werd een schuld van 365.000 euro gesaneerd en de omroep kon verder.
Een jaar na dato heeft de omroep een tekort van ongeveer vijftig mille. Lopende vorderingen ter grootte van dertig mille wegen daar niet tegen op.
Medewerkers van de omroep hopen nog steeds op een doorstart. De penningmeester predikt echter realisme. Er moet een wonder gebeuren wil de omroep vanuit surseance van betaling nog terugkeren op de buis en de radio. Penningmeester Adse de Kock: ‘Het is financieel niet verantwoord om door te gaan en daarom vragen we surseance van betaling aan.’ Volgens De Kock zou de omroep kunnen blijven bestaan als de gemeente zich bereid toont om de totale jaarsubsidie ineens over te maken. Het college van burgemeester en wethouders weigert dat echter. Slechts de subsidie voor het eerste kwartaal wil het college verstrekken. In 95 procent van de gevallen loopt surseance uit op een faillissement. [Stentor/Radio.NL ]