Burgemeester Landgraaf overtreedt Mediawet [Update]

Burgemeester Bert Janssen van Landgraaf overtreedt de Mediawet. Janssen is voorzitter van de Programmaraad Limburg en daarnaast ook burgemeester van Landgraaf. De Mediawet verbiedt leden van een programmaraad, waar volgens het CvdM de voorzitter ook onder valt, expliciet tevens lid te zijn van een College van Burgemeester en Wethouders in een gemeente waar een Programmaraad over beslist. De Programmaraad is vorig jaar met een omstreden advies gekomen, waarbij RTL Television (RTL+) van de kabel is verdwenen. Dit heeft veel stof doen opwaaien in het Limburgse.

Ellie Wijman geeft namens de Programmaraad Limburg toe dat de raad de Mediawet heeft overtreden. “Dat klopt. Maar dat is nooit een probleem geweest en we hebben er nooit iets over gehoord. We hebben bijvoorbeeld ook twintig leden en dat is meer dan toegestaan. Het wordt allemaal gedoogd”. De programmaraad heeft niets gehoord van het Commissariaat voor de Media, de toezichthouder. Het CvdM controleert echter niet pro-actief en reageert alleen op klachten of andere opmerkingen die bij de mediawaakhond binnen komen.

Bart Bijvank, woordvoerder van het Commissariaat voor de Media, bevestigt dat de programmaraad in overtreding is: “Ik heb het even nagevraagd bij het plaatsvervangend hoofd van Zendtijd- en kabelzaken. Hij is van mening dat het inderdaad niet toegestaan is. Wij hebben geen sanctiemogelijkheden om dit soort overtredingen aan te pakken, maar er zal ongetwijfeld een brief worden gestuurd naar de Programmaraad Limburg. We gaan dit in ieder geval goed uitzoeken”. Ook het Commissariaat voor de Media krijgt al enkele dagen klachten binnen over het verdwijnen van RTL Television van de Limburgse kabel. “Wij kunnen weinig met die klachten, maar je kunt wel stellen dat het advies wat stof heeft doen opwaaien”, aldus Bijvank.

Wijman heeft geen twijfel over de rechtsgeldigheid van het adviezen van de Programmaraad Limburg: “De heer Janssen stemt niet mee, dus zijn er geen problemen met betrekking tot de rechtsgeldigheid van het advies. We hebben twintig leden en hij is nummer 21”. Wijman kon geen inhoudelijke reactie geven op de stelling van het Commissariaat voor de Media dat stemrecht niet relevant is. “Daar heb ik geen inhoudelijke reactie op. Dat zullen we eerst intern moeten bespreken”, aldus Wijman.

Wijman geeft verder aan dat de Programmaraad Limburg verbaasd is over de commotie. “Het concept advies is als persbericht verstuurd naar de regionale media en is ook gepubliceerd. Daar is verder niet op gereageerd. Daarom hebben wij het besluit in april vorig jaar bekrachtigd”.

Kabelmaatschappij Essent Kabelcom ontkent in alle toonaarden dat er een probleem is met de rechtsgeldigheid van het advies van de Programmaraad Limburg. “Er is geen enkel probleem! Met de samenstelling van de Programmaraad is niets mis. Wat u zegt klopt gewoon niet. We hebben van tevoren met het Commissariaat voor de Media overlegd en die hadden geen probleem met de positie van de heer Janssen. Dat komt omdat hij een onafhankelijke voorzitter is zonder stemrecht”. Bij het Commissariaat voor de Media is echter niets bekend van een overleg tussen de Essent of de programmaraad en de mediawaakhond; ook eventuele uitspraken dat het wel zou mogen zijn onbekend bij het CvdM. Overigens heeft Essent Kabelcom niets te vertellen over de inhoudelijke samenstelling van de programmaraad; die taak ligt volledig bij de betrokken gemeenten. Eerder vandaag werd al bekend dat Essent niet van plan is om Rai Uno weer te vervangen door RTL of de Duitse zender op een andere wijze weer in het analoge pakket te plaatsen.

Bert Janssen was tot voor kort ook lid van de Raad van Advies van het Landelijk Steunpunt Programmaraden, kortweg Kabelraden.nl. Hij is daar nu afgetreden omdat kabelraden.nl een schema van aftreden hanteert. “Hij was aan de beurt”, aldus Marieke van Tuin van het steunpunt.

Kabelraden.nl neemt het ook indirect op voor de burgemeester. De overkoepelende organisatie van programmaraden wijst er op dat de Mediawet in 2004 gewijzigd is. De organisatie schrijft voorts: “Hoewel de wet geen overgangstermijn kent, zal het iedereen duidelijk zijn dat het benoemen van nieuwe leden van programmaraden niet van vandaag op morgen te regelen is.” Overigens was al geruime tijd voor de wetswijziging bekend welke bepalingen er zouden worden toegevoegd. Daarnaast is de programmaraad in dit geval zeker niet verplicht om een nieuw lid te zoeken.

Burgemeester Janssen was niet bereikbaar voor commentaar.

Update: Artikel deels herschreven nadat Kabelraden.nl ons attendeerde op een fout. In een eerder artikel schreven wij dat het advies van de programmaraad mogelijk ongeldig zou zijn; het blijkt echter dat het advies enkele weken voordat de nieuwe Mediawet in ging is uitgebracht. In de oude Mediawet was de bepaling dat programmaraadsleden niet in een College van B&W mogen zitten nog niet opgenomen. Er stond wel in de oude Mediawet dat raadsleden niet in een programmaraad mogen zitten. Alhoewel een burgemeester officieel voorzitter is van een gemeenteraad (Artikel 9 Gemeentewet) is hij geen lid van de gemeenteraad. Kabelraden.nl bestrijdt echter niet dat er sprake is van een overtreding van de Mediawet. [MvD / JHV / Radio.NL]

Gerelateerde berichten