KPN is kandidaat om de televisieregistratie van alle voetbalwedstrijden uit de eredivisie te verzorgen. Het telecomconcern behoort tot de twaalf gegadigden die meedingen naar de productierechten die door de eredivisie worden geveild. Onder de gegadigden zijn ook Endemol, Eyeworks/WK Producties en United Broadcast Facilities. Er is ook buitenlandse interesse om het Nederlandse voetbal in beeld te brengen. Onder meer het Amerikaanse TWI heeft zich bij de Eredivisie CV (ECV) gemeld. Dit bedrijf verzorgt al tv-beelden van het Engelse (Premier League) en het Franse voetbal.
Een woordvoerster van KPN bevestigt de betrokkenheid. ,,Allereerst zijn we geïnteresseerd in het verzorgen van de verbindingen, wat wij nu al doen.” Ze wil nog niet zeggen hoe KPN de tv-productie gaat verzorgen als het bedrijf de veiling wint. ,,Daar is het nu nog te vroeg voor.”
De belangstelling van KPN is opvallend, omdat het bedrijf op deze manier mogelijkerwijs de uitzendingen van concurrent Versatel mag gaan verzorgen. Het productiebedrijf dat de rechten krijgt toegewezen verwerft een centrale rol omdat het de beelden voor alle uitzendgemachtigden mag verzorgen. KPN-concurrent Versatel is een van die uitzendgemachtigden. Het bedrijf haalde eind vorig jaar de live-uitzendrechten binnen van alle eredivisiewedstrijden. Via het populaire voetbal trachten telecomconcerns een steviger positie te krijgen op de consumentenmarkt (kabeltelevisie, breedband). Wie de programma’s mag produceren beslist de Eredivisie CV (de clubs), samen met de bezitters van de uitzendrechten. Dat zijn naast Versatel ook RTL en Talpa, het mediabedrijf van John de Mol.
Talpa-woordvoerder Thomas Notermans noemt KPN ,,geen logische partij”. ,,Wel voor de verbindingen, maar voor de productie hebben zij niet de benodigde middelen en knowhow in huis.” Talpa vindt dat de bezitters van de uitzendrechten een grote stem in het kapittel moeten hebben bij het kiezen van de producent.
Talpa-woordvoerder Notermans: ,,De klant is koning, in dit geval zijn Versatel, RTL en Talpa de klanten.” Volgende week worden de voorwaarden bekendgemaakt waaraan een productiebedrijf zich moet houden: tot in detail wordt door de clubs geregeld hoeveel camera’s per wedstrijd worden ingezet en dat er bijvoorbeeld geen geluidsopnamen bij de dug-outs mogen worden gemaakt.
Afgelopen week hebben de NOS, ECV en John de Mol rond de tafel gezeten over een mogelijke doorverkoop van de samenvattingsrechten aan de NOS.
De publieke omroep wil in ruil voor het openstellen van zijn archieven graag een deel van de samenvattingen uitzenden, maar daarvoor moet wel de ECV goedkeuring verlenen.
,,Het was een goed gesprek”, zegt ECV-directeur Chris Woerts, ,,maar er zijn geen beslissingen genomen. Ik kan alvast wel zeggen dat wij bijzonder kritisch zullen kijken naar een eventuele doorverkoop: we hebben de rechten zorgvuldig verkocht en het is niet de bedoeling om alles vervolgens weer te laten versnipperen. En De Mol zal toch wel geleerd hebben van Sport7?” Het sportkanaal Sport7, waarvan De Mol een van de aandeelhouders was, ging tien jaar geleden ten onder omdat het te veel uitzendrechten aan de NOS had doorverkocht.
Volgens Gerard Dielessen van de NOS zijn tijdens het gesprek met De Mol allerlei varianten de revue gepasseerd. ,,Op de details wil ik niet ingaan. We gaan nu weer ons huiswerk doen.” In de Mediawet wordt bepaald dat de publieke omroep een voorkeursrecht heeft bij het uitzenden van voetbal. ,,Maar juristen zijn het hierover niet met elkaar eens. Veel liever dan via rechtszaken wil ik het via een goed gesprek regelen.”
De woordvoerder van Talpa beaamt dat allerlei varianten besproken zijn met de NOS en ECV. Het gebruik van het archief dat de NOS kan bieden en het uitzenden van samenvattingen noemt de Talpa-woordvoerder evenwel ,,ongelijkwaardige dingen”. [NRC/Radio.NL]