Omroep Brabant moet fors bezuinigen

Omroep Brabant moet de komende jaren fors bezuinigen. Vooral de loonkosten stijgen de pan uit. De omroep hoopt evenwel op meer geld van de overheid. Regionale omroepen draaien voor een groot deel op subsidies van Rijk en provincie. De begroting van Omroep Brabant omvat dit jaar 17,5 miljoen euro. Daarvan is in totaal 13,5 miljoen subsidie, gelijkelijk verdeeld over radio en televisie. Een klein deel (4,5 ton) van de subsidie is rechtstreekse sponsoring van programma’s.

Die subsidie is net genoeg om dit jaar de begroting sluitend te krijgen. Maar voor de jaren daarna zit de omroep met een structureel tekort dat over twee jaar al oploopt naar meer dan een miljoen euro. Dat blijkt uit het subsidievoorstel van de provincie voor Omroep Brabant. Bij Omroep Brabant werken 200 mensen, die samen 157 formatieplaatsen bezetten. Vooral de loonkosten zijn verantwoordelijk voor het sterk stijgende tekort op de begroting. Kern van het probleem is dat de provincie de jaarlijkse aanpassing van de lonen niet wil vergoeden.

Oude werknemers
Volgens de provincie moeten die stijgende loonkosten binnen de normale bedrijfsvoering worden opgevangen. Dat kan door een evenwichtige leeftijdsopbouw van het personeel. Dat wil zeggen: oude en dure werknemers worden vervangen door jongere. De omroep denkt daar heel anders over. Volgens directeur G. Bielderman zijn de loonkosten autonome ontwikkelingen, die voortvloeien uit CAO-afspraken. „De organisatie heeft daar geen invloed op. Wij beschouwen dat dus als onderdeel van de normale indexering.“ Ook de koepel van regionale omroepen ROOS vindt dat.

Het geschil over de financiering is inmiddels naar een hoger plan getild. De gezamenlijke provincies en ROOS laten het Cultureel Plan Bureau een advies opstellen over een ’reële index’ op het omroepbudget. Bielderman heeft daar zijn hoop op gevestigd. De adviesaanvraag moet overigens nog de deur uit. Intussen kijkt de omroep vooralsnog tegen een flink tekort aan dat alleen met forse ingrepen kan worden weggewerkt. De omroep kan bezuinigen op personeel, zenduren, programma’s of een combinatie daarvan. Het streven is volgens Bielderman om gedwongen ontslagen te voorkomen. Maar die garantie is er niet.

Reorganisatie
Bielderman ontkent overigens dat zo’n drastisch bezuinigingsplan al op tafel ligt. Diverse bronnen bevestigen evenwel dat er een reorganisatie aan zit te komen. Daarbij zou met name de topzware structuur van de omroep op de schop gaan. De provincie wil op korte termijn een nieuwe meerjarenbegroting zien van de omroep. Daarin moet het tekort zijn weggewerkt. [EindhovensDagblad/Radio.NL]

Gerelateerde berichten