Overheid moet kranten durven steunen

PvdA-kamerlid Martijn van Dam heeft een opvallend pleidooi. Hij wil dat de overheid zich gaat bemoeien met het aantal krantentitels in Nederland. Weg met de traditionele schroom van de politiek om zich met individuele kranten te bemoeien. ,,De politiek heeft veel te lang koudwatervrees gehad als het om de geschreven pers gaat”, aldus het PvdA-kamerlid Van Dam. Ook het beleid van staatssecretaris Van der Laan van mediabeleid getuigt daar volgens Van Dam nog van.

Volgens de sociaal-democraat zullen er nog veel onafhankelijke krantentitels (of, zoals hij het liever formuleert, onafhankelijke redacties) verdwijnen als Van der Laan niet meer doet dan het stellen van een maximum van de krantenmarkt dat een uitgeversconcern mag hebben. Van Dam wil de aandacht van het beleid, dat nu nog op de concerns gericht is (de uitgeverijen PCM, De Telegraaf en Wegener), verleggen naar de individuele titels (zoals Trouw, NRC Handelsblad, Telegraaf of Haagsche Courant). Elke verloren titel, is er in zijn ogen één te veel.

Van Dam heeft al de steun van zijn CDA-collega Atsma voor maatregelen als het stellen van het btw-tarief voor kranten op nul en het toestaan van één distributie-apparaat voor alle dagbladen (waar de kartelwaakhond NMa bezwaar tegen heeft), maar hij wil liefst nog verder gaan.

,,Het is net als bij het innovatiebeleid. Daar steunen en verleiden we ondernemers met bijvoorbeeld fiscale kortingen. Zonder die vorm van staatssteun zou het innovatiebeleid slecht van de grond komen. Waarom zouden wij dergelijke staatssteun niet kunnen bieden bij voor onze democratie zulke wezenlijke zaken als kranten?”

,,Ik zie niet in waarom de politiek niet over steun zou kunnen nadenken als we wel omroepen voor radio en televisie subsidiëren. Dat de onafhankelijkheid van de pers daarmee in gevaar komt, is echt een achterhaald idee.” Van Dam ziet wel meteen een bezwaar tegen subsidie. Er zijn niet zoveel kranten meer die geen onderdeel uitmaken van een commercieel concern. ,,Blijvende steun zal vanuit die omstandigheid dus niet kunnen. U zegt dat dat wellicht noodlijdende kranten ertoe zou kunnen verleiden uit een concern te stappen en in een niet-commerciële stichting over te gaan? Mmmm…. een interessant idee.”

Maar steun is niet het eerste waar Van Dam aan denkt. Hij wil naar een vorm van toezicht, waarbij concerns wat uit te leggen hebben als er een titel wordt geschrapt. ,,De dagbladenmarkt is een heel speciale markt, waar alleen een bedrijfseconomisch geïnspireerd toezicht als van de NMa niet voldoet. Ik wil er naartoe dat het Commissariaat voor de Media straks een veel breder toezicht kan gaan houden.” [Trouw/Radio.NL]

Gerelateerde berichten