Plan Nederland voelt wel wat voor televisie maken

Plan Nederland heeft belangstelling om radio en televisie te maken in samenwerking met ervaren omroepen. Op die manier zou de kindgerichte hulporganisatie ontwikkelingshulp structureel onder de aandacht willen brengen. Nu gebeurt dat te fragmentarisch.

De over de hele wereld actieve ontwikkelingsorganisatie, die zich ten doel stelt de levenssituatie van kansarme kinderen, hun families en hun levensgemeenschappen te verbeteren, haakt hiermee aan op de visie van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). De raad vindt dat onder andere opinie- en achtergrondprogramma’s veel meer gemaakt moeten worden door of met ideële organiaties.

Plan Nederland is al bekend met de organisatie van ‘een stem’ in de media. Plan ondersteunt kinderen in India bij het maken van filmpjes waarbij traditionele gebruiken ter discussie worden gesteld en taboe’s bespreekbaar worden gemaakt. In Senegal maakt Plan radio met jongeren. “Zo geven we kinderen een stem in hun eigen leefgemeenschap. In Kenia bestaat een door ons gefinancierd kinderjournaal”, licht woordvoerder D. Friskes van Plan Nederland toe.

Ze zegt hierin mogelijkheden te zien door de gemaakte filmpjes in samenwerking met bijvoorbeeld Z@ppelin uit te zenden. Nu bestaat al samenwerking tussen Plan en Kidsweek, de kinderkrant voor tien tot vijftien jarigen. “Als we tot een driehoeksverhouding van tv, radio en geschreven pers kunnen komen, wordt de aandacht voor ontwikkelingssamenwerking alleen maar krachtiger. Bovendien kunnen wij met onze expertise iets extra’s bieden. Wij hebben veel ervaringsverhalen in onze archieven die bepaalde zaken zichtbaarder maken. We zouden ook objecief nieuws kunnen brengen over ontwikkelingssamenwerking”, aldus Friskes.

Ze beseft dat een en ander wel afhangt van een goede opzet. Ze wijst op het NCRV-programma Missie Kilimanjaro, een avontuurlijke afvalrace naar de top van Afrika, dat de omroep maakte in samenwerking met het Wereldnatuurfonds en de interkerkelijke organsatie ICCO. “Daarin zie je dat je met entertaiment ontwikkelingsvraagstukken ook interessant en boeiend kunt maken. Het is natuurlijk zwaar, ingewikkeld en complex om het voor een grote groep behapbaar te maken. Dat betekent nog niet dat je het moet laten.”

De media-activteiten van hulporganisaties hebben nu vaak een los karakter. Zo hield Plan Nederland 18 december via RTL4 nog een grote wervingscampagne onder de noemer ‘Wat ben jij van Plan’. Daarna werd het weer wat stiller rond Plan en de ontwikkeling van kinderen in Derde Wereld landen. [Telegraaf/Radio.NL]

Gerelateerde berichten