Publieke omroep niet op zwart

De doorgifte van programma’s van publieke omroepen via de kabel wordt vanaf dinsdag niet gestaakt. Dat zei staatssecretaris Van der Laan (Media) donderdag in een spoeddebat met de Tweede Kamer. Publieke omroep voert nu onderhandelingen met de kabelaars over doorgifte van de programma’s na 1 maart, maar overeenstemming is er nog niet.

Twistpunt is het betalen van auteursrechten. Tot dusver worden programma’s van de omroep gratis aangeboden aan de kabelbedrijven en die geven ze ook gratis door. Wat betreft publieke programma’s hebben zij ook een doorgifteplicht.

In het nieuwe contract wil de omroep betaald krijgen voor auteursrechten. Omdat de partijen er niet uitkwamen, dreigden auteursrechtenorganisaties naar de rechter te stappen met de eis de uitzendingen ‘op zwart’ te zetten. Van der Laan kon de Kamer echter geruststellen, want de organisaties hebben haar beloofd de gang naar de rechter voorlopig niet te maken.

De omroep wil betaald krijgen voor de uitzendingen omdat dat in het buitenland ook gebruikelijk is. Publieke Omroep (PO) zegt bereid te zijn het geld dat ze hierdoor ontvangen af te trekken van de omroepbijdrage. Voordeel voor PO zou dan zijn dat ze dat bedrag via de kabelaars gestort krijgen en dat het dan geen onderwerp kan vormen bij mogelijke bezuinigingsrondes in de toekomst.

De Kamer vreest echter dat de consument in de toekomst twee keer voor programma’s moet betalen: een keer via de belastingen en een keer via een hogere kabelnota. Volgens Van der Laan en minister Brinkhorst (Economische Zaken) is dat niet het geval omdat de kabelaars zouden verwachten een gunstiger contract af te kunnen sluiten met buitenlandse publieke omroepen die in Nederland op de kabel te zien zijn.

Koepelorganisatie van kabelaars, Vecai, snapt niet waar het kabinet dat vandaan haalt. “Staatssecretaris Van der Laan heeft blijkbaar een glazen bol en die wil dan ook wel eens lenen”, liet Vecai-directeur R. van Esch na afloop van het debat weten. Hij wil gewoon dat de programma’s van de omroepen ook in de toekomst gratis aan de kabelaars worden aangeboden. Andere verspreiders van informatie (internetsites, telefoonaanbieders) moeten wat hem betreft de inhoud van die programma’s ook gratis kunnen verspreiden. [Telegraaf/Radio.NL]

Gerelateerde berichten