Rondetafel financiering regionale en lokale omroep

Tijdens het Rondetafelgesprek over regionale en lokale omroep op 27 januari 2005 heeft de vertegenwoordiger van de OLON, Pieter de Wit, de Tweede Kamer nog eens uitdrukkelijk gevraagd de motie Bakker c.s. snel uit te voeren, aldus een persbericht van de Olon. Het verzoek daarin aan de regering is te waarborgen dat de 7,5 miljoen Euro, die de overheid jaarlijks via het Gemeentefonds ter beschikking stelt voor lokale omroep, voortaan bij de lokale omroepen terecht komen.

Omroepbijdrage
Nu krijgen 200 lokale omroepen, 2/3 van het totale aantal, minder dan één Euro per huishouden van hun lokale overheid doorbetaald. Die situatie is sinds de afschaffing van de mogelijkheid voor een lokale opslag op de omroepbijdrage in 2000 niet verbeterd. De OLON baseert zich hierbij op gegevens van ruim 200 lokale omroepen. Enerzijds betreft het goedgekeurde accountantsverslagen, anderzijds antwoorden op jaarlijkse schriftelijke enquêtes.

Twijfel
De OLON heeft met verbazing kennis genomen van de twijfel, die de vertegenwoordiger van de VNG zaaide over de betrouwbaarheid van deze cijfers. De OLON heeft meerdere malen aan de VNG aangeboden om de uitkomsten te verifiëren. Daar is nooit gebruik van gemaakt. Van resultaten van een VNG-onderzoek, die veel positiever voor gemeenten zouden uitkomen, is de OLON niets bekend.

Onafhankelijkheid voor publieke omroep is een groot goed, ook op lokaal niveau. Daarom moet publieke lokale omroep kunnen beschikken over een gespreide financiering, waaronder rechtstreekse aanspraak op een evenredig deel van de 7,5 miljoen. Nu is de lokale omroep volkomen afhankelijk van de lokale overheid en dat leidt tot aantoonbare en onwettelijke beïnvloeding, o.a. in subsidievoorwaarden. De OLON roept het Commissariaat voor de Media op tegen deze overtredingen net zo streng op te treden als tegen commerciële overtredingen.

FM-frequenties
De OLON heeft ook aandacht gevraagd voor de optimalisering van FM-frequenties. Lokale omroepen zijn bij uitstek in staat specifieke doelgroepen met aangepaste programmaformats te bedienen. FunX bewijst dat dagelijks en toont tevens aan dat voor dergelijke themakanalen geen nieuwe ingewikkelde wetgeving nodig is. In veel plaatsen zouden lokale omroepen zo ook tegemoet kunnen komen aan wensen voor meer Nederlandstalig product. Er zijn nog vele ongebruikte lokale etherfrequenties, die moeten breed beschikbaar komen, enerzijds om dit soort nieuwe taken mogelijk te maken, anderzijds om problemen met bestaande lokale frequenties op te lossen.

DAB / DVB
Nieuwe digitale zenders, zoals DAB voor radio en DVB voor televisie, moeten ook toegankelijk zijn voor lokale omroepen. Deze technieken zijn vooral ontwikkeld voor landelijke omroepen en relatief duur en inefficiënt (DAB voor etherradio) of helemaal ontoegankelijk (digitale ethertv) voor lokale omroepen. Lokale omroep heeft de wettelijke verplichting voor iedereen binnen het verzorgingsgebied programma’s te maken, dan moet dan wel, ook in het digitale tijdperk, mogelijk blijven.

Maatschappelijke binding
De vertegenwoordiger van de OLON wees tenslotte op de rondetafel bijeenkomst die een dag eerder in Den Haag plaats had: over maatschappelijke binding. Ook publieke lokale omroep kunnen en willen daar graag aan bijdragen. Op lokaal niveau zijn juist publieke lokale omroepen bij uitstek geschikt om aandacht te besteden aan verschillende opvattingen, om een discussie- en overlegplatform tussen verschillende groepen te bieden, om maatschappelijke binding te versterken. Maar ook voor deze belangrijke publieke taak rekenen we wel op betere ondersteuning vanuit de overheid. Dat kan door in de lijn van de motie Bakker eindelijk financiële garanties te bieden met als resultaat: één Euro per huishouden voor elke publieke lokale omroep. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten