Virgin Radio binnenkort naamloos?

De problemen voor Virgin Radio lijken steeds groter te worden. Het noodlijdende Engelse rockstation op de middengolf staat al enige tijd in de verkoopetalage en als het tegen zit kan het station ook nog eens zijn naam kwijt raken. De man die Virgin Radio kan maken of kraken is Richard Branson. Hij bezit namelijk de rechten voor de naam Virgin. Toen Branson het station acht jaar geleden aan Chris Evans verkocht, gaf Branson het station de rechten om de naam Virgin te mogen gebruiken.

Hetzelfde geldt voor de Scottish Media Groep (SMG), die het station in 2000 kocht. Echter in alle contracten staat een clausule die Branson het recht geeft aan Branson om te blijven beslissen over de naam Virgin Radio en dus wat er met het station gaat gebeuren. In het ergste geval kan Branson dus een overname van het station blokkeren. De vraag is of dit ook gaat gebeuren.Onlangs werd bekend dat huidig Virgin Radio eigenaar SMG een bod van 100 miljoen pond heeft geweigerd.

Het aanbod werd gedaan door mediatycoon Lord Waheed Alli en investeringsmaatschappij 3i. SMG zou nu opeens geen interesse hebben in de verkoop van het station.Eén ding is zeker: er zal geld geïnvesteerd moeten worden in het radiostation om het te laten overleven. Al jaren scoort Virgin slechts een marktaandeel van 1%. In Londen, waar het station een FM-frequentie heeft gaat het iets beter en scoort het station 3,3% marktaandeel. Sinds de SMG eigenaar is van Virgin is het alleen maar bergafwaarts gegaan met het station.

Mocht de SMG alsnog besluiten om het station te gaan verkopen en mocht Branson zich actief gaan bemoeien met de overname. Dan kan SMG er wel eens voor kiezen om het station zonder de merknaam Virgin te verkopen, zo speculeert de Engelse krant The Guardian.

In 1992 won Virgin Radio één van de drie licenties voor landelijke commerciële radio. Het kreeg daarmee de beschikking over een landelijk dekkend AM-pakket, waarvan de 125 de bekendste frequentie is. Twee jaar later kreeg het station ook de beschikking een FM-frequentie (105.8) in Londen. Het station was toen voor 75% eigendom van Virgin (Branson). De overige aandelen waren in het bezit van Apax Partners en andere bedrijven.

In 1997 benaderde Chris Evans en Apax Branson over een eventuele verkoop van het station. Evans bedrijf Ginger Productios, later Ginger Media Groep, kocht het station voor 85 miljoen pond. In 2000 kocht de SMG Ginger Media, en dus ook Virgin radio, voor 225 miljoen pond. [Guardian/R.S./Radio.NL]

Gerelateerde berichten