Search
Close this search box.

Antenneregister met details online

Het Agentschap Telecom heeft het Nationaal Antenneregister grotendeels online gezet. Dit betekent dat iedereen via de website van het Antennebureau kan bekijken of er zendmasten in de buurt staan. Naast informatie over de locatie van zendmasten staan er ook gegevens over de gebruikte toepassing en de stralingspatronen op de website.

Het gaat hierbij om alle omroepmasten van Nederland (Lopik / IJsselstein, Smilde, Hulsberg, Eys, et cetera) en alle GSM en UMTS masten, inclusief informatie over het gebruikte antennepatroon. In de oude opzet van de website was de locatie van een zendmast niet te achterhalen.

Bij GSM en UMTS masten staat de telecomoperator niet vermeld, maar deze kan in sommige gevallen worden achterhaald. Het nummer van de antenne wordt namelijk wel vermeld. Middels tabellen kan worden bekeken van welke provider een antenne is. Ook de exacte details van omroepzenders worden niet vermeld (vermogen, antennepatroon, frequentie, zender, etcetera), maar de antennehoogte en de toepassing van de zendmast staan wel online. Daarnaast staan er van de meeste grote zendmasten in Nederland foto’s bij de details.

De wijzigingen zijn doorgevoerd na protesten uit de Tweede Kamer. Het parlement vond dat er meer openheid gegeven moest worden over de exacte lokaties van zendmasten. Sommige mensen bang zijn voor een negatief effect op de gezondheid door GSM en UMTS masten. Met name UMTS veroorzaakt paniek, hoewel deze standaard qua techniek en frequentie nauwelijks afwijkt van GSM. Wetenschappelijk is nog geen schadelijk effect vastgesteld. [MvD / Radio.NL]

Gerelateerde berichten