Search
Close this search box.

Conflict fiscus en tv-duo Barend en Van Dorp

De Belastingdienst heeft de jacht geopend op de megasalarissen van het bekende RTL-duo Frits Barend en Henk van Dorp, aldus de Telegraaf. Om problemen over het lopende televisieseizoen te voorkomen, blijkt RTL Nederland de twee talkshowmiljonairs onverwacht in loondienst te hebben genomen. Volgens goed ingelichte bronnen binnen de Belastingdienst Ondernemingen spitst het conflict met de talkshowmiljonairs zich toe op hun bv’s. In deze bv’s hebben Barend en Van Dorp hun riante RTL-salarissen laten storten, € 900.000 per persoon per televisieseizoen (zeven maanden). Dat is voor het duo bijna €13.500 per uitzending.

Hoewel men keurig hun vennootschapsbelasting over hun bv’s hebben afgedragen, dreigt de Belastingdienst de bv-constructie nu toch aan te merken als een ‘loondienstverband’. Dat zou betekenen dat er over de periode 2001-2004 nog een paar ton aan loonbelasting moet worden afgerekend. In loondienstverband geldt voor hen het toptarief van dik 50%, terwijl Barend en Van Dorp via hun bv’s maar zo’n 30% hoeven af te dragen.

Er dreigt volgens Adformatie ook een geschil tussen RTL Nederland en Barend en Van Dorp over de rechten van de programmatitels Barend en Van Dorp en Villa BvD. Frits Barend bestrijdt dat. De namen zijn ‘geestelijk eigendom’ van zijn goede vriend Henk en hem. ‘Dat is vastgelegd bij het belastingkantoor.’ Het duo wil de zaak niet op de spits drijven. ‘Dan gaan we voor De Mol gewoon Voorheen Barend en Van Dorp maken’ [Marcel Frost / Martijn Koolhoven / Adformatie / Radio.NL]

Gerelateerde berichten