Headlines uit de krant: donderdag 28 april

Netscape oprichters Mike Homer en Marc Andreessen hebben een nieuw online netwerk gelanceerd voor het distribueren en ontvangen van publieke tv, radio en andere publieke media. De gratis dienst is Open Media Network gedoopt.

Het deels TiVo, deels BitTorrent netwerk richt zich in eerste instantie op traditionele publieke uitgevers en onafhankelijke filmmakers. Maar ook gewone computer gebruikers kunnen hun bestanden via het netwerk uitwisselen. Lees verder

Belasting
De Belastingdienst onderzoekt de mogelijkheden voor een eigen dagelijks programma op televisie. Het programma van enkele minuten zou overdag tussen half september en half oktober dit jaar op de buis moeten. De fiscus ziet het als een van de mogelijkheden om burgers er op te wijzen dat de dienst vanaf 2006 de huur- en zorgtoeslag, tegemoetkomingen voor kosten van huur en zorg, gaat uitkeren. De Belastingdienst keert sinds dit jaar al tegemoetkomingen uit voor kosten van kinderopvang. Lees verder

ANP
ANP opent samen met de mobiele dienstverlener YPCA een 0909-kliklijn waar automobilisten opmerkelijke zaken en nieuwsfeiten kunnen doorbellen. Het persbureau hoopt gebruik te kunnen maken van de ogen van de zes miljoen Nederlanders die iedere dag de auto pakken. Lees verder

iTunes
RealNetworks’ muziekdienst Rhapsody gaat maandelijks 25 downloadliedjes weggeven om klanten af te snoepen van iTunes. iTunes’ nummers zijn nu ook op Real af te spelen. Gisteren lanceerde RealNetworks, onder meer maker van RealPlayer, de vernieuwde muziekdownload- en streamingdienst Rhapsody. Lees verder

Krant
De redactie van het Rotterdams Dagblad heeft gisteren aan de raad van bestuur van PCM garanties gevraagd voor de Rotterdamse inbreng in de nieuwe krant. De redactie heeft de afgelopen maanden de overtuiging gekregen dat het stempel van het landelijke Algemeen Dagblad op de fusiekrant erg groot wordt en ten koste zal gaan van de regionale inbreng. De bekendmaking van de nieuwe titel AD/Rotterdams Dagblad afgelopen maandag was voor de redactie de bekende druppel. Lees verder

Lieke
Lieke weet, sinds de huidige heftige versie van ‘Temptation Island’ op televisie is gestart, twee dingen zeker. Alle Nederlandse mannen vinden haar een spannende vrouw en de meeste vrouwen vinden haar maar gevaarlijk gezelschap. “Het is wel een gekke ervaring als je de uitzendingen op televisie ziet en dan de volgende dag op straat loopt. Ook omdat je daar in een roes hebt geleefd. Ik ben in het normale leven dus helemaal niet iemand die probeert iemand haar vriendje af te pakken. Bezet is bezet voor mij. En ik moet wel zeggen dat ik nu spijt heb van bepaalde dingen die daar zijn gebeurd. In het ritme van elke avond feest, cocktails, spannende spelletjes en toch de wil om succes te hebben bij de mannen, ga je ongemerkt steeds verder. De situatie maakt je losser dan normaal en je vergeet op den duur gewoon dat je wordt gefilmd. Het minste is dat je jezelf in onflatteuze houdingen aan je bikinibroekje ziet sjorren. Verder wisten we in het begin niet dat er in de slaapkamers infraroodcamera’s hingen. Alle activiteiten die daar zijn ontplooid kunnen dus gewoon worden uitgezonden. Dat heeft vooral Sven opgebroken. Ik begrijp ook wel dat zijn vrouw Sally flipte toen ze zag hoe ver haar partner daar ging met Irma en Gaby. Gaby zat gewoon bovenop hem. En ook van mij zal er nog wel het nodige te zien zijn.”  Lees verder

Geluk
Twee Rotterdammers en een Hagenees werken momenteel samen aan een van oorsprong Vlaams stuk. Dat had natuurlijk heel goed bonje kunnen worden maar Gerard Cox (65), John Leddy (75) en initiatiefnemer Paul van Soest (55) hebben er erg veel plezier in. Het drietal dat elkaar al jaren kent, kijkt uit naar de première in oktober. Gerard Cox, dit keer nu eens áchter de schermen werkzaam: “‘Weg van de buren’ heeft een beetje de sfeer van ‘Toen was geluk heel gewoon’, maar dan voor het theater.” Lees verder

Reclame
De fractie van de Christenunie heeft schriftelijke vragen gesteld an minister Donner en staatssecretaris van der Laan over berichten als zou het bedrijf Go Go Tours een uitspraak van de Reclame Code commissie naast zich neer willen leggen ook als die negatief uitpakt. Over een door deze firma vertoonde spot zijn kennelijk veel klachten. Lees verder

Endemol
Endemol stuurt zaterdag de Culemborgse kindervrijmarkt behoorlijk in de war. De tv-producent komt zaterdagavond opnames maken voor de Koninginnedagloterij die ’savonds live worden uitgezonden. Hij heeft overdag zo’n beetje de halve Markt nodig om ’de boel op te bouwen’. Sinds jaar en dag is het hele centrum op Koninginnedag het domein van kinderen die een centje bijverdienen met de verkoop van meuk. De kinderen zullen zaterdagflink moeten inschikken door de komst van Endemol. Sowieso is de kinderpret dit jaar een stuk minder dan voorgaande jaren, want de minikermis werd ook al afgeblazen. Dit gebeurde uit vrees voor een herhaling van de rellen van vorig jaar. Lees verder

PCM
De nettowinst van uitgeefconcern PCM is vorig jaar flink gedaald van 14 miljoen naar 10,3 miljoen euro. Dat blijkt uit de jaarcijfers die PCM woensdag publiceerde. Volgens de uitgever werden de resultaten in hoge mate beïnvloed door onder meer een storting in het pensioenfonds. De omzet daalde van 646,7 miljoen naar 640,6 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat voor afschrijving van goodwill was 58,7 miljoen euro, in 2003 was dat nog 58,4 miljoen. Ook in 2004 stond de omzet onder druk door dalende advertentievolumes bij zowel de landelijke als regionale dagbladen van het concern. De uitgever tekent onder meer voor landelijke bladen als de Volkskrant, Algemeen Dagblad en NRC Handelsblad en regionale bladen als de Dordtenaar en dagblad Rijn en Gouwe. De advertentiedaling deed zich vooral voor in de sectoren Personeel en Gerubriceerd. Lees verder

Grace
Om werkelijk niets aan het toeval over te laten neemt zangeres Glennis Grace, áls ze ons land 21 mei op het Eurovisie Songfestival in Kiev mag vertegenwoordigen, maar liefst vijf jurken mee naar deze liedjeswedstrijd. Couturier Addy van den Krommenacker heeft de japonnen, elk ongeveer 10.000 euro waard, gemaakt. “Ter plaatse kiezen we de mooiste uit. Niet zomaar een, maar een jurk waar ik me de hele avond goed in kan voelen”, aldus Grace. Lees verder

Mediapark
Het theater dat het college van b en w op het mediapark mogelijk wil maken, mag niet de vertrouwde Hilversumse cultuurtempels als Theater Achterom en het toekomstig poppodium De Tagrijn in de wielen rijden. Op het mediapark moeten musical en revue het vermaak worden. Dat bijt elkaar niet, maar vult elkaar aan. Dit illustreert het effect dat b en w willen bereiken met de schets, zoals die sinds gisteravond op tafel ligt: dat het mediapark en de binnenstad met elkaar Hilversum sterker maken en niet elkaars klanten afsnoepen.
Het culturele zwaartepunt is en blijft in de binnenstad liggen. In het theater op het mediapark komt ‘iets Joop van den Ende-achtigs’, in de woorden van wethouder Maurice Koopman. Shows die grootschalig zijn en die lang lopen. Het college zal over deze en andere te realiseren projecten nauw contact blijven onderhouden met eigenaar TCN van het mediapark. Lees verder

ONM
Vrijdag is de laatste opnamedag van ONM. De acteurs op de set in Aalsmeer beseffen het nog maar nauwelijks. ,,Ik weet niet eens waar je een uitkering moet aanvragen.” Een maand geleden nog werd er taart bezorgd op de set. Van Yorin. Met een kaartje tussen de slagroomtoeven: Jongens, gefeliciteerd, het gaat goed. Een steuntje in de rug van de commerciële zender voor de cast van de soap die al 11 jaar af en aan op het fijne lijntje tussen stoppen en doorgaan balanceert. Afgelopen vrijdag diende diezelfde zender Onderweg naar Morgen (ONM) de nekslag toe: vanaf komend weekend, als de opnames van aflevering 2315 erop zitten, zijn de ruim 60 medewerkers aan de ziekenhuisserie werkloos. Of toch niet? Bettina Berger, alias Renee, durft zich er niet helemaal aan vast te klampen, maar toch: ze houdt hoop. Op SBS in dit geval, de meest serieuze gegadigde om ONM zijn abrupte einde te besparen. Dood is immers nooit écht dood in soapland. Want voor je het weet, is de doodgewaande op miraculeuze wijze herrezen. Lees verder

Star Wars
De fameuze science fiction film-serie Star Wars zal in de nabije toekomst worden gecontinueerd op de televisie. Regisseur en producent George Lucas heeft het afgelopen weekend in Indianapolis gezegd dat er naar alle waarschijnlijkheid zelfs twee tv-series zullen komen. De eerste wordt dan een animatie-serie die zal voortborduren op de eerdere tv-reeks Clone Wars die werd gemaakt voor Cartoon Network. De tweede serie zal echter ‘live action’ worden en uitgaan van nevenpersonages uit de originele cyclus. Lees verder

Gerelateerde berichten