Headlines uit de krant: woensdag 13 april

Auteursrechtenorganisatie Brein is dinsdag 32 rechtszaken begonnen tegen mensen die veel illegale muziekbestanden via internet verspreiden. Namens de muziekindustrie eist Brein dat de aanbieders daarmee stoppen. De organisatie vordert een schadevergoeding.

Verder maakte directeur T. Kuik van Brein dinsdag bekend dat inmiddels zeven internetters hun zaak hebben geschikt voor gemiddeld 2100 euro. De zaken van Brein zijn onderdeel van bijna duizend acties in elf landen in Europa en Azië. Het is voor het eerst dat in Nederland rechtszaken worden aangespannen tegen internetters die illegale muziekbestanden verspreiden. Lees verder 

Auteursrechten
Internetproviders en de producenten van hardware profiteren schaamteloos van het voortdurend schenden van de auteursrechten. Dat zei Cees Vervoord, directievoorzitter van de Buma/Stemra, dinsdagochtend tijdens een bijeenkomst waarop Stichting Brein de plannen voor het aanpakken van uploaders toelichtte. Lees verder

Dagbladen
De Nederlandse dagbladen hebben het op papier nog altijd erg moeilijk, maar weten op internet fraaie groeicijfers te noteren. Absolute winnaar is de Volkskrant. De Volkskrant zag het aantal unieke bezoekers per maand aan zijn site sinds vorig jaar met 377.000 stijgen, een groei van 53 procent. Deze krant is nu NRC gepasseerd, maar moet nog op geruime afstand de Telegraaf voor laten gaan. De Telegraaf, die vorig jaar nog profiteerde van de verplichte registratie van andere krantensites, groeide met 5 procent. Lees verder

Internetradio
Een half miljoen Nederlandse internetters luisteren maandelijks circa 1,7 miljoen uur naar de internetradiozenders van de Publieke Omroep. Ook de omroeparchieven zijn in trek. Dat blijkt uit gegevens die de Publieke Omroep uit de serverlogs samenstelde op verzoek van Planet Multimedia. Lees verder 

Tweevandaag
Antoinette Hertsenberg en Jaap Jongbloed stoppen met presenteren bij het programma Twee Vandaag. Hun contract wordt niet verlengd. De Tros brengt echter niet naar buiten tot wanneer de contracten lopen. Lees verder

6pack
Het televisieprogramma 6Pack is binnenkort ook te zien in het buitenland. Producent Endemol, sponsor Heineken en CCCP hebben een overeenkomst gesloten om het format van de komische show wereldwijd uit te brengen, zo liet Endemol dinsdag weten. Lees verder

FTV
Internettelevisiezender en nieuwsleverancier FTV gaat zijn pijlen richten op België, Frankrijk en Duitsland. De zender die in Nederland maandelijks 3,5 miljoen impressies heeft (het aantal video-items dat maandelijks gedownload wordt), levert sinds kort ook beelden aan de Vlaamse Uitgevers Maatschappij (VUM), dat onder meer De Standaard uitgeeft. Dat zegt Bram Bloemberg, de directeur van FTV. Lees verder

RTV Noord
Roel Dijkhuis, hoofdredacteur/directeur van RTV Noord, gaat de komende jaren flink bezuinigen. Maar niet zo fors als gedeputeerde staten van Groningen vorige week aan de statencommissie welzijn lieten weten. Dijkhuis: “Als dat moet, dan haak ik af.” Lees verder

Dagblad
Het Dagblad van het Noorden voelt niets voor samenwerking met RTV Noord, zo heeft hoofdredacteur Pieter Sijpersma dit weekend duidelijk gemaakt. Hij nam wat dat betreft een uitgestoken hand van hoofdredacteur Dijkhuis niet aan. Deze ziet een samenwerking tussen beide bedrijven wel zitten, maar wel met instandhouding van volstrekt gescheiden redacties. Lees verder

VRT
In 1995 verkeerde de Vlaamse publieke omroep in eenzelfde crisis als de Nederlandse publieke omroep nu. Hoe de VRT met tv-successen als Flikken en Thuis de kijkers heroverde. Tien jaar geleden zat hij nog niet op deze post, nee. Gelukkig maar, zegt algemeen directeur televisie van de VRT Aimé Van Hecke. De Vlaamse publieke omroep was toen bijna zo onbestuurbaar als nu de Nederlandse met zijn negen omroepvoorzitters, die ieder met hun eigen belangetjes een slagvaardig bestuur onmogelijk maken. Lees verder

SBS6
Het CDA wil dat staatssecretaris Van der Laan (Media) een appèl doet op de omroepverenigingen en commerciële omroepen om hun verantwoordelijkheid te nemen bij programma’s over problemen in de maatschappij. CDA-fractievoorzitter Verhagen noemde dinsdag als voorbeeld de SBS-uitzendingen over probleemwijken in Nederland. Een recente uitzending over de Graafsewijk in Den Bosch leidde tot rellen in deze volksbuurt, waarna de politie tachtig aanhoudingen verrichtte. Lees verder

Gerelateerde berichten