Headlines uit de krant: zaterdag 2 april (1)

De Raad voor Cultuur stelt in een advies aan staatssecretaris Van der Laan (Media, D66) voor dat er een publiek televisiekanaal verdwijnt. Er zouden twee ‘generieke’ kanalen moeten overblijven, een algemeen net en een verdiepend net, zo stelde de raad donderdag. Dat standpunt is wezenlijk anders dan de plannen die de coalitiepartijen onlangs vastlegden in het zogenoemde paasakkoord. Van der Laan maakte daarin duidelijk dat ze de ‘nettendiscussie’ eigenlijk achterhaald vindt, omdat in de toekomst vele partijen via digitale kanalen kunnen gaan uitzenden.

Juist daarom acht zij het van belang dat Publieke Omroep (PO) drie algemene netten behoudt, als vlaggenschip voor meerdere publieke themakanalen die via digitale mogelijkheden kunnen worden aangeboden. Lees verder

UPC

UPC verloor een rechtszaak en Casema een arbitrage van gemeenten die niet akkoord gaan tariefverhogingen voor basispakketten. De gemeente Alphen aan den Rijn heeft de arbitragezaak over het tarief van het basispakket tv- en radiozenders tegen Casema gewonnen. De gemeente is op alle fronten in het gelijk gesteld. Lees verder

Wireless
KPN Telecom en T-Mobile Nederland hebben de vergunningen voor Wireless Local Loop (WLL) op de 26 GHz-band in de wacht gesleept. Wireless Local Loop (WLL) is een radiosysteem waarmee het mogelijk is vaste, draadloze breedbandverbindingen te leggen tussen een centrale antenne en een aantal vast opgestelde decentrale punten. Deze centrale antenne is op zijn beurt met een breedbandverbinding weer aangesloten op bijvoorbeeld een telefooncentrale. Lees verder

Omroep
In 2008 moeten er maar twee publieke televisienetten overblijven. Eén algemeen net en één verdiepend net. Op de netten hoort geen reclame. Dat schrijft de Raad voor Cultuur in een advies in opdracht van staatssecretaris Van der Laan (Media, D66). De raad vindt ook dat de overheidsbijdrage aan de publieke omroep omhoog moet. Het extra geld moet besteed worden aan onder meer film en drama. Lees verder

TMF
Zijn leven is, zoals hij zelf zegt, “een aaneenschakeling van spannende momenten” en vandaag gaat Marco Borsato opnieuw iets doen wat niemand van hem verwacht. Aan het eind van de uitreiking van de TMF Awards zal onze meest bekroonde zanger op de Rotterdamse Erasmusbrug een hip duet vertolken met dj Tiësto. De muzikale kanjers die de stunt nog niet gerepeteerd hebben, brengen het Engelse trancenummer van Tiësto, ‘Love comes again’. Lees verder

50-plussers
Het publiek van NOS Teletekst op televisie bestaat voor het merendeel uit 50-plussers en bijna alle kijkers hebben hun eigen, vaste gebruikgewoonten. Dat staat in een onderzoek van de afdeling Kijk- en Luisteronderzoek (KLO) dat de publieke omroep liet uitvoeren ter gelegenheid van het zilveren jubileum van NOS Teletekst. Slechts 10 procent van de teletekstgebruikers bezoekt regelmatig een teletekstpagina die buiten hun vaste rijtje pagina’s valt. De meest populaire ‘startpagina’ is nieuwsrubriek 101. Daarna volgt de index (100) en het sportnieuws (601). Teletekst staat vooral ’s avonds op, met een piek tussen 22.00 en 23.00 uur. Vier op de vijf ondervraagden zet de televisie wel eens speciaal aan om naar teletekst te kijken. Lees verder 

Joop
Stage Holding, het theaterbedrijf van Joop van den Ende, heeft het Théâtre Mogador in Parijs gekocht om er een musicaltheater van te maken. Het wordt, met 1800 zitplaatsen, het grootste particuliere theater van Parijs genoemd. Stage Holding hoopt het Théâtre Mogador in juli volgend jaar te betrekken, en beschikt dan over zeventien theaters in Europa: negen in diverse Duitse steden, vier in Madrid, twee in Nederland en één in Moskou, waar Van den Ende twee weken geleden in première ging met een Russische versie van de musical Cats. Verder staan Lissabon en Milaan op de lijst van steden waar Stage Holding een theater wil openen. Ook moet in 2006 de bouw van het Amsterdamse musicaltheater, tegenover de RAI, beginnen. Lees verder

Gerelateerde berichten


Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email