Headlines uit de krant: dinsdag 10 mei

De opmars van digitale televisie en radio betekent enorme concurrentie voor de bestaande omroepen. Zullen de omroepen ten onder gaan door een overvloedig aanbod van programma’s van over de hele wereld? Zal de Evangelische Omroep er nog wel in slagen haar eigenlijke doelgroep – niet-christenen – te bereiken als iedere kijker zijn eigen programmapakket gaat samenstellen? De vraag is vooral of de publieke omroep er klaar voor is.

De opkomst van digitale tv en radio betekent dat er hoe dan ook meer spelers op het veld komen (zie kader). Als kijker of luisteraar kun je straks kiezen uit talloze themakanalen en duizenden programma’s on demand. Het aanbod van de huidige publieke omroepen zal vermoedelijk nog maar een heel beperkt marktaandeel omvatten. Hoe voorkomen de publieke omroepen dat ze onder de voet worden gelopen in het digitale geweld? Zal de kijker hen nog wel (willen) vinden? Hoe bereiken de omroepen de doelgroepen die ze graag zouden willen bereiken? En blijven de omroepen wel als zodanig bestaan als het aan de overheid ligt? Lees verder

Media
De politie, het Openbaar Ministerie (OM) en de media moeten hun onderlinge verhouding herzien en bijstellen. Het wederzijds vertrouwen tussen de drie is de afgelopen jaren afgenomen, de verhouding is ten prooi gevallen aan een steeds verdergaande bureaucratisering en juridificering. De Aanwijzing Voorlichting Opsporing en Vervolging van het OM moet op de schop. Dat concluderen de hoogleraren H. Beunders en E. Muller in hun rapport ‘Politie en Media. Feiten, Fictie en Imagopolitiek’, dat maandag wordt overhandigd aan P. Eringa, hoofd Board Communicatie van de Raad van Hoofdcommissarissen en korpschef van het regiokorps Flevoland. Lees verder 

Patty
René Muthert, de veelbesproken ex van Patty Brard, is gisterochtend vader geworden. Zijn vriendin Zwanet beviel thuis in Groningen van een mooie en kerngezonde dochter. Een dolgelukkige René laat weten: „Het is allemaal perfect verlopen. Onze dochter Lara Lydi Adriane, vernoemd naar onze beide moeders, maakt het hartstikke goed.” Lees verder 

Wedden?
Een speciale eenmalige uitzending van het tv-programma Wedden dat..? heeft zaterdag meer dan 12.000 donateurs opgeleverd voor het Liliane Fonds. Dat heeft de NCRV zondag bekendgemaakt. Wedden dat..? werd evenals in de jaren tachtig, toen de AVRO en RTL4 het programma uitzonden, gepresenteerd door Jos Brink en Sandra Reemer. Opnieuw werden bijzondere weddenschappen afgesloten, ditmaal om donateurs te werven voor het Liliane Fonds dat kinderen in ontwikkelingslanden helpt medische en sociale revalidatie mogelijk te maken. Lees verder 

Rijk
Rijk de Gooyer is vorige week getroffen door een herseninfarct. De 79-jarige acteur ligt in het ziekenhuis. “Zoals veel mensen die dit overkomt gaat het niet zo goed met hem”, aldus Gerard van Lennep, sinds jaar en dag De Gooyers agent. Het is dan ook niet duidelijk wanneer Rijk naar huis mag. Lees verder

Pinkpop
Pinkpop, decennialang het populairste Nederlandse popfestival, kampt voor het derde achtereenvolgende jaar met sterk tegenvallende kaartverkoop. Voor het festival, dat komend weekend in Landgraaf wordt gehouden, zijn op dit moment slechts vijftienduizend van de zestigduizend kaarten verkocht. Pinkpop, voor het eerst in 1970 gehouden, was toonaangevend voor alternatieve rockbands. Groepen als U2 en Red Hot Chili Peppers stonden al voor hun doorbraak op het festival. In 2000 trok het festival nog 66.300 bezoekers, vorig jaar 36.000. Lees verder

Paris
Het reclame filmpje dat Paris Hilton voor een fastfoodketen maakte is veel te sexy, vinden Amerikaanse tv-zenders. Die weigeren het filmpje dat de verwende erfgename van hotelbaas Hilton gemaakt heeft uit te zenden. Lees verder

Theo
Het is ‘zeker niet uitgesloten’ dat Mohammed B., verdachte van de moord op Theo van Gogh, het niet erg zou vinden als zijn proces op tv zou worden uitgezonden. Zelfs niet als hij herkenbaar in beeld zou komen. Dat denkt de advocaat van B., mr. Peter Plasman. ”We hebben het er nog helemaal niet over gehad, maar het is denkbaar dat hij het best zou vinden. Maar als hij niet wil, moet het ook niet gebeuren.” Deze week nam hoogleraar mediarecht Gerard Schuijt in het Nederlands Juristenblad een voorschot op de mogelijkheid van een tv-uitzending van het proces voor de Amsterdamse rechtbank in juli. Schuijt betoogde dat in dit geval het algemeen belang zwaarder zou mogen wegen dan privacyregels of het portretrecht van B. Lees verder

Adam
Oud MTV-VJ Adam Curry krijgt in de VS zijn eigen radioprogramma. Vanaf volgende week zal hij elke werkdag vier uur lang een show presenteren over podcasts: huis-tuin-en-keuken radioshows in mp3-formaat die vanaf het internet te downloaden zijn. Podcasts worden beschouwd als de audioversie van de weblog. Amateurs met een microfoon en opneemapparaat kunnen via podcasting hun eigen radioshow op internet beginnen. Luisteraars kunnen de podcasts met hun mp3-speler beluisteren wanneer ze willen. Lees verder

Sanoma
Sanoma Uitgevers, moeder van Ilse Media, praat met John de Mol over interactieve projecten. Dat zegt Pim de Wit, algemeen directeur van de Finse dochter in Nederland, in een interview met Fem Business. “Bewegend beeld wordt steeds belangrijker. . Dat is ons vak niet. We zullen meer aan samenwerkingen doen dan in het verleden. Ik neem aan dat iedereen met De Mol praat. Wij dus ook. Hij gelooft in multimedialiteit en hij begint nieuw. Ik denk dat wij voor hem een interessante partij kunnen zijn. We hebben tijdschriften, 3,5 miljoen abonneees, acht miljoen mensen in de database. Maar als de stofwolken opgetrokken zijn, moeten we maar kijken wie het met wie doet”, aldus De Wit in Fem Business. Lees verder

Tv-scherm
Na drie jaar juridisch getouwtrek heeft de Raad van State bepaald dat er een tv-scherm van 114,5 m2 op het Rembrandtplein mag komen. Explore Vision Group (EVG) mag een 114,5 m2 groot TV-Scherm, op basis van LED technologie, op de gevel van de Escape bevestigen. Lees verder

Gerelateerde berichten