Headlines uit de krant: donderdag 26 mei

De BBC-directie en de vakbonden gaan donderdag weer om de tafel zitten in een poging het conflict rond een voorgenomen massaontslag bij de Britse omroep op te lossen. Ze hebben daarbij inmiddels de hulp ingeschakeld van een onafhankelijk bemiddelingsbureau, meldde de BBC dinsdag.

Vertegenwoordigers van beide partijen ontmoeten elkaar donderdag in een Londens kantoor van ACAS, een bureau voor bemiddeling en geschillenbeslechting. De BBC-top is van plan om bijna 4000 mensen te ontslaan. Lees verder

Webtv
In Groningen begint vrijdag I-see WebTV op internet, gemaakt door en voor studenten in Groningen. De zender moet lokaal zijn en niettemin toch een ‘grote inhoudelijke kwaliteit’ tentoon spreiden. Bovenal moet het interactief worden, met chats en forums en web-informatie tijdens uitzendingen. De doelgroep vormen 40.000 studenten van de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool. Ook buiten de interactieve uitzendingen kunnen studenten onderling contact leggen via I-see WebTV, filmpjes uploaden, chatten en spelletjes spelen. Lees verder 

Eurekaprijs
De journalist Dirk van Delft heeft dinsdag in Amsterdam de NWO Eurekaprijs ontvangen. Van Delft, chef van de wetenschapsredactie van NRC Handelsblad, werd onderscheiden voor het hoge niveau van het katern Wetenschap en Onderwijs van de krant. De jury noemt Van Delft een geïnspireerde redacteur. Daarnaast wordt hij geprezen om zijn zeer leesbare dissertatie over de Nederlandse Nobelprijswinnaar Kamerlingh Onnes. Lees verder
 
Peter R
Het misdaadprogramma van Peter R. de Vries (SBS6) heeft deze week 26.000 huishoudens in Gouda aangeschreven en opgeroepen donderdag naar de uitzending te kijken. De Vries hoopt op die manier de gouden tip te krijgen over de onopgeloste moord op Mariëlla de Geus. Deze 20-jarige Goudse studente werd begin november 2001 in haar woonplaats verkracht en vermoord. De Vries meent dat de oplossing van de zaak in Gouda ligt en wil dat zo veel mogelijk inwoners de uitzending zien. ,,Vaak horen we achteraf van mensen dat ze niet wisten dat aan een misdrijf in hun woonomgeving aandacht zou worden besteed, maar dat ze anders zeker zouden hebben gekeken”, aldus De Vries. Lees verder

Cooking

Hollywoodster Goldie Hawn is zondag te gast bij Life & Cooking, het RTL4-programma van Carlo Boszhard en Irene Moors. De actrice komt haar boek A Lotus Grows In The Mud promoten. Het boek is een biografie van de bijna 60-jarige Hawn. Lees verder

NJOY
NJOY, the Festival, wat plaats zou vinden in het weekend van 10 tot en met 13 juni op het festivalterrein van Wailibi World, gaat niet door. Sander Groet, ID&T: ‘Wij wilden NJOY dit jaar voor de tweede keer neerzetten. Hoewel de kaartverkoop vorig jaar niet goed verliep, zijn we ervan uitgegaan, mede door de goede reacties op de eerste editie, dat het dit jaar beter zou gaan. Helaas hebben we moeten constateren dat de kaartverkoop achterblijft bij de verwachtingen. Vorig jaar hebben we dit opgelost door vele kaartenacties met verschillende partijen, maar dat wilden we dit jaar niet meer doen. Dan is de afweging, gaan we het festival verkleinen of stoppen we ermee. Wij hebben voor dat laatste gekozen. Lees verder

Amersfoort
Het bestuur van Omroep Amersfoort is opgestapt, omdat de leden van de vereniging niet instemden met de benoeming van een nieuwe directeur. Het bestuur droeg een kandidaat van Omroep Hilversum voor. De leden, waaronder een aantal medewerkers, gaf de voorkeur aan interim-directeur Marc van Amstel. Het managementteam zoekt nu nieuwe bestuursleden.  Marc van Amstel is dit jaar ingehuurd, omdat de onderlinge samenwerking tussen de medewerkers van Omroep Amersfoort te wensen overliet. ,,Dan kan een bestuur ervoor kiezen er zelf bovenop te gaan zitten. We kozen voor een professional van buitenaf’’, zegt oud-voorzitter Frans Karsten. Marc van Amstel werd tijdelijk ingehuurd van RTV Utrecht. ,,We hebben ook met z’n baas Paul van der Lugt afgesproken dat hij de interim-directeur zou worden’’, zegt Karsten. ,,Marc van Amstel heeft de afgelopen maanden goed werk geleverd. De onderlinge werksfeer is aanmerkelijk verbeterd.’’ Lees verder

MTV
Deze week presenteerde MTV de uitkomst van een onderzoek dat de muziekzender afgelopen maand in samenwerking met onderzoeksbureau Qrius heeft uitgevoerd. Jongeren zouden volgens het onderzoek een hoge maatschappelijke betrokkenheid tonen en kritisch zijn ten aanzien van maatschappelijke ontwikkelingen. Wellicht een opvallende uitkomst, maar minstens zo opvallend is dat MTV veel tijd in onderzoek steekt. Lees verder

Muziek
Mensen die tijdens een operatie naar hun favoriete muziek luisteren, hebben minder verdoving nodig. Wetenschappers van de Amerikaanse universiteit van Yale hebben onderzoek gedaan bij 90 patiënten die onder narcose werden geopereerd. Een deel kreeg muziek te horen die ze zelf hadden uitgezocht. Lees verder

Gerelateerde berichten