Headlines uit de krant: vrijdag 13 mei

Het amusementsconcern Disney heeft in het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar 30 procent meer winst geboekt. De nettowinst kwam uit op 698 miljoen dollar. De omzet groeide met eenderde tot 7,83 miljard dollar. De kwartaalcijfers lagen iets boven verwachtingen van analisten.

Het resultaat werd opgekrikt door een opschoning van de financiële huishouding van het zorgenkind Euro Disney. De advertentie-inkomsten van televisiestation ABC droegen sterk bij aan de 6 procent omzetgroei van de media-divisie. Lees verder

MP3
Philips heeft een nauwe samenwerking met Microsoft aangekondigd. Consumentenapparaten kunnen daardoor standaard Windows Media-bestanden afspelen. Philips gaat een aantal van zijn consumentenproducten zoals mobiele telefoons, mp3-spelers en dvd-spelers voorzien van een eigen Nexperia-chip die Windows Media Audio en Video zal ondersteunen. Lees verder

Submission
De Italiaanse publieke omroep zendt vanavond fragmenten uit van de film ‘Submission’. Tijdens een conservatief praatprogramma op Rai 2 zullen drie minuten van de omstreden film van Theo van Gogh te zien zijn. Het is de eerste keer dat een buitenlandse, nationale zender delen van de twaalf minuten durende film toont. Vorige maand waren er al ruim twee minuten te zien op een lokale zender in het noordoosten van Italië. Lees verder

Yorin
RTL Nederland bekijkt of van Yorin een Luxemburgse zender te maken is. De licentie van Yorin loopt deze zomer ten einde en RTL Nederland-topman Fons van Westerloo lijkt dit dan ook een goed moment om te zien of de zender onder de meer soepele wetgeving van Luxemburg kan gaan vallen. RTL 4 en RTL 5 vallen al onder het groothertogdom en hebben daarmee meer mogelijkheden op reclamegebied. Vooral gezien de toekomstige ontwikkelingen zoals de verschuiving van spot naar non-spot, is het makkelijk als de zender meer bewegingsvrijheid heeft. Lees verder

TV
Het werk van striptekenaar Michiel Hoving is straks wellicht te zien bij RTV Noord. Volgens de Groninger, die in de publiciteit kwam met zijn omstreden Croky Chips-commercial, worden er gesprekken gevoerd, waaruit ‘van alles kan voortvloeien’. Dus wie weet zien we straks bekende noordelingen als stripfiguur op het tv-scherm verschijnen. Vanwege het prille stadium wil Hoving niet veel meer over deze plannen kwijt. Hij is niet erg verdrietig dat zijn Croky-reclamefilmpje, waarin de getekende Jan Mulder en het duo Barend en Van Dorp optreden, door de chipsfabrikant van het scherm is gehaald. Lees verder

45
De Duitse televisiekijkers hebben hoegenaamd geen belangstelling getoond voor de herdenking van de Duitse capitulatie in 1945, en voor de inwijding van het holocaust-monument in Berlijn. Terwijl de kranten hebben uitgepakt met paginagrote foto’s, speciale bijlagen en bewaarnummers, voorzagen de televisieregistraties van de plechtigheden in een behoefte die ver achterbleef bij de verwachtingen. Lees verder

Publiek
Een van de drie publieke televisienetten moet omgevormd worden tot een jeugd- en jongerennet. Omroepen moeten minstens de helft van hun vaste budget inleveren. En ook stichtingen met donateurs moeten worden toegelaten tot het publieke omroepbestel. Dit bepleit staatssecretaris Van der Laan (Media, D66) in een vertrouwelijk voorstel aan het kabinet. Het plan is een voorlopige uitwerking van het zogenoemde Paasakkoord, waarin de coalitie eind maart op hoofdlijnen een akkoord heeft gesloten over de toekomst van de publieke omroep. Daarin stond onder meer dat ‘puur amusement’ niet langer thuishoort bij de publieke omroep. De staatssecretaris wil de publieke omroep niet reclamevrij maken, zoals de VVD graag wil. Zij wil de rijksbijdrage niet verhogen. Als de STER zou worden afgeschaft, zou dat ten koste gaan van de kwaliteit van de publieke omroep, vreest Van der Laan. Het plan houdt geen rekening met het teruglopen van de STER-inkomsten. Lees verder

Foto
De Rotterdamse politie ‘pikt het niet langer’. Via foto’s en filmpjes van de voetbalrellen rond Feyenoord-Ajax moeten 250 geweldplegers in de kraag worden gevat. De Rotterdamse politie publiceert eind deze maand op tv en internet foto’s en filmpjes van de 250 voetbalsupporters die zich rond de laatste Feyenoord-Ajax schuldig maakten aan openlijke geweldpleging. Lees verder

Wie?
Het KRO-televisieprogramma Wie was ik? wekt verwarring doordat kijkers het kunnen opvatten als bewijs dat reïncarnatie realiteit is. Het programma onderzoekt vermeende herinneringen aan vorige levens. Hoewel de programmamakers niet die pretentie hebben, zet de realistisch aandoende wijze waarop herinneringen van deelnemers worden gepresenteerd en ‘gecontroleerd’, kijkers op het verkeerde been. Lees verder

Audio!
Op een website over schrijver W.F. Hermans kun je bij wijze van proef zoeken in audiobestanden. Het is de eerste site in Nederland waar dat op die manier kan. Het Willem Frederik Hermans Instituut (WFHI) heeft onlangs een geavanceerde website gewijd aan de schrijver. Daarop staat ook een audio-archief, naast een biografie, bibliografie, foto’s en geschreven interviews. Dankzij onderzoek van de Technische Universiteit Twente is op de site het zoeken in audiobestanden mogelijk gemaakt. Onder meer is spraak omgezet in data. Het is de eerste Nederlandse openbare website die het mogelijk maakt om naar specifieke fragmenten van audio-opnames te zoeken. Lees verder

Krant
Kranten experimenteren met multimedia: dagblad, radio en tv onder één dak. De krant ploft in alle vroegte op de deurmat. Tijdens het ontbijt worden de koppen vluchtig gescand: een ontruiming van een Utrechts kraakpand staat gepland. Onderweg naar het station verschijnt een sms’je op de mobiele telefoon: de ME is met verfbommen bekogeld op het Vredenburg. Op kantoor is een korte videoreportage over de ontruiming op internet te volgen. Lees verder

Gerelateerde berichten